Rat u Ukrajini

Pregovori u Minsku: Postignut globalni dogovor o prekidu sukoba

Vijesti / Svijet | 12. 02. 2015. u 07:09 M.A.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vladimir Putin, Petro Porošenko, Angela Merkel i Francois Hollande postigli su dogovor o obustavi vatre na istoku Ukrajine nakon maratonskih pregovora u Minsku.

''Obustava sukoba na istoku Ukrajine stupa na snagu u ponoć 15. veljače'' rekao je Vladimir Putin.

Sporazum obuhvaća i povlačenje teškog naoružanja. Putin je rekao da Kijev odbija da pregovara sa samoproglašenim narodnim republikama Donjeck i Lugansk.

Francois Hollande je izjavio da je postignut globalni dogovor o prekidu sukoba i politički dogovor o ukrajinskoj krizi.

Kako navodi RT na ruskom u sporazumu se ponavljaju neki detalji iz prošlogodišnjeg mirovnog sporazuma, među kojima je politička reforma u Ukrajini koja bi osigurala poseban status za oblasti pod kontrolom pobunjenika.

Pregovori u Minsku trajali su skoro 17 sati.

Mediji su u 8.00 sati objavili da je sastanak završen, ali je njemačka kancelarka Angela Merkel nakon petnaestak minuta izjavila da je bila u pitanju kratka pauza i pregovarači su se vratili u dvoranu. Tijekom pauze, ukrajinski predsjednik Petro Porošenko izjavio je da još nema dobrih vijesti.

Sastanak se održavao iza zatvorenih vrata.

U dokumentu, u koji je imao uvid Reutersov reporter, navodi se da bi prekid vatre na istoku Ukrajine trebalo da stupi na snagu 14. veljače, u što je uključeno povlačenje teškog naoružanja i stvaranje tampon zone. Reuters ističe da taj dokument možda nije službena verzija sporazuma.

Međutim, agencija Tas objavila je da su predstavnici pobunjenika očigledno odbili da potpišu nacrt sporazuma o prekidu vatre, prenijela je Russia Today.

Pobunjenici su zahtijevali da se ukrajinska vojska povuče iz Debaljceva, javlja Reuters.

Denis Pušilin, dužnosnik DNR-a, izjavio je da je ukrajinski predsjednik Petro Porošenko pogrešno informiran o situaciji u Debaljcevu, koja je mnogo gora nego što mu je rečeno, prenosi B92.

Razgovori četvoro lidera bili su iza zatvorenih vrata i na njima nisu sudjelovali savjetnici lidera četiri zemlje.

Kopirati
Drag cursor here to close