Regrutiranje džihadsista

U Madridu uhićeno osam osoba osumnjičenih za regrutaciju boraca ISIL-a

Vijesti / Flash | 16. 06. 2014. u 10:50 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Španjolska policija uhitila je danas osam osoba u Madridu osumnjičenih da su dio grupe za regrutaciju boraca Islamske države Iraka i Levanta (ISIL) za borbu u Iraku i Siriji, priopćilo je Ministarstvo unutarnjih poslova Španjolske.

U priopćenju se navodi da je grupu vodila osoba koja je boravila u Španjolskoj, ali je prethodno bila u zatvoru u američkoj vojnoj bazi Guantanamo, pošto je uhićena u Afganistanu 2001., prenijela je agencija AP.
Ministarstvo nije priopćilo detalje o nacionalnosti uhićenih.

AFP dodaje da je policija obavila 12 racija u Madridu i uhitila osam ljudi, a istraga je i dalje otvorena pošto je islamska ćelija pronalazila i upućivala regrute u baze ekstremista ISIL-a u Siriji i Iraku.

Najnovija operacija španjolske policije treći je značajan napad na regrutiranje džihadista u posljednjih nekoliko mjeseci u Španjolskoj i posebno u svoje dvije sjevernoafričke enklave - Seuta i Melilja.

Policija je 30. svibnja uhapsile šest osumnjičenih u Melilji i optužila mrežu za regrutiranje i slanje džihadista da se pridruže "terorističkim organizacijama" sa sjedištem u Maliju i Libiji, a 14. ožujka, španjolski i marokanski vojnici su uhitili sedam osumnjičenih pošto su razbili ćeliju osumnjičenog za slanje dobrovoljaca u Mali, Siriju i Libiju, prenosi Tanjug.

Od 11. ožujka 2004. kada je izvršen napad na metro u Madridu i ubijena 191 osoba, više od 470 osumnjičenih islamskih ekstremista je uhićeno u Španjolskoj, potvrdilo je ministarstvo unutarnjih poslova.

Kopirati
Drag cursor here to close