Izbjeglice

U Mađarskoj kaos, u Češkoj brojevi na rukama

Vijesti / Flash | 03. 09. 2015. u 10:49 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na stotine migranta ponovo je jutros "preplavilo" željezničku stanicu Keleti u Budimpešti poslije povlačenja policije koja im je prethodne noći naložila da se premjeste u podzemni prolaz, ili posebno određenu tranzitnu zonu.

Reuters je javio da na stanici vlada kaos, pošto migranti, od kojih mnogi s djecom uz veliko guranje, pokušavaju ući u vlak i na vrata i kroz prozore. Međutim, njihove nade da će taj vlak krenuti razbila je željeznica Mađarske, priopćivši da se nijedan vlak iz sigurnosnih razloga neće uputiti za zapadnu Europu.

Prosvjedi 

Mađarska policija je sinoć zatražila od migranata da isprazne trg ispred željezničke stanice Keleti i da se premjeste u podzemni prolaz ili posebno određenu tranzitnu zonu. Kako je javio tv kanal M1, oni su to i poslušali.

Stotine izbjeglica jučer je protestiralo ispred glavne željezničke stanice, dok su se na trg ispred stanice poredali pripadnici mađarske interventne policije. U Budimpešti je sinoć održan i skup podrške migrantima, a protiv planiranih izmjena mađarske vlade kada je riječ o politici prema migrantima, javila je MTI.

Istovremeno, u blizini stanice u mjestu Roske, radikalni nacionalistički Jobik održao je demonstracije, na kojima je zatraženo da južne granice Mađarske budu "hermetički" zatvorene kako bi se spriječio priliv ilegalnih ulazaka u zemlju, što bi moglo dovesti do humanitarne katastrofe, navodi mađarska agencija.

Mađarska šalje vojsku na granicu

Mađarska planira da razmjesti vojsku na svoju južnu granicu sa Srbijom u okviru kampanje protiv migranata i trgovaca ljudima i optužila je Njemačku za masovni priliv izbjeglica kroz njezino podrijučje.

Premijer Viktor Orban izjavio je u četvrtak da mađarski parlament insistira na novim mjerama "koje će stvoriti novu zakonsku situaciju na granicama, čak i rigorozniju od one koja je sada na snazi".

Odgovarajući na pitanje novinara Associated Pressa hoće li vojska biti razmještena da brani mađarske granice, on je rekao: "Da". 

Češka označava 

Istodobno, Češka policija tvrdi da je prekinula označavati brojevima ruke migranata-praksu koja podsjeća na holokaust.

Policija je u utorak počela označavati brojevima ruke migranata nakon što je uhitila više od 200 ljudi, većinom Sirijaca, u Breclavu, koji su stigli u vlakovima iz Mađarske u pravcu Austrija i Njemačke.

Policijska glasnogovornica Katerina Rendlova branila je tu praksu, rekavši da se ona koristi u kaotičnim situacijama kako bi se spriječilo da se djeca odvajaju od majki. Rendlova kaže da je policija prvobitno davala brojeve na listovima papira ali da su ih migranti bacali, prenosi AP.

Rendlova je izjavila u četvrtak da će policija umjesto toga koristiti trake koje se stavljaju oko zglobova.

Kopirati
Drag cursor here to close