Dunović u livnu

U Livnu živjelo 3.840 Srba, danas samo 250

Vijesti / Flash | 16. 04. 2015. u 10:10 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Potpredsjednik Federacije BiH Milan Dunović posjetio je u srijedu Livno gdje se sastao s predstavnicima Srpske pravoslavne crkve i Srpskog građanskog vijeća Livno (SGV).

Paroh parohije livanjske protojerej-stavrofor Željko Đurica zahvalio je potpredsjedniku na dolasku ističući da je ovo prva posjeta ovakve vrste te ga je informirao o problemima povratnika.

''Povratnika u ove krajeve ima malo. Dosta je problema koje imaju srpski povratnici kao zajednica. Malo se sredstava izdvaja za komunalnu infrastrukturu što otežava život u ovim krajevima, nezadovoljavajuća je zdravstvena njega, a došlo je i do totalne obustave obnove kuća što je osnovni preduvjet za povratak'', naglasio je paroh Đurica.

O problemima Dunović je razgovarao i s predstavnicima povratnika srpske nacionalnosti te im je u okviru svojih mogućnosti obećao pomoć i podršku

''Ovdje ima dosta problema, uostalom kao i kod svih povratničkih zajednica. Nažalost, budžet kojim raspolažemo iz godine u godinu je sve manji, ali ćemo učiniti sve da animiramo one subjekte koji imaju sredstva da pomognu povratnicima u ovim krajevima'', kazao je Dunović.

Juer smo posjetili Livno gdje smo se sastali sa predstavnicima Srpske pravoslavne crkve i Srpskog graanskog vijea...

Posted by Milan Dunović on Thursday, April 16, 2015


Dimitrije Tomić, predsjednik SGV-a, također je govorio o problemima kao što su nezaposlenost trenutnog stanovništva, padu nataliteta i manjku osnovnih uslova za život svakog pojedinca.

''Prije rata u Livnu živjelo je 3.840 građana pripadnika srpske nacionalnosti, dok ih je danas svega 250 od čega je 150 povratnika, mahom starijih osoba. Oni se uglavnom vrate da umru u svom zavičaju. Mlađi se slabije vraćaju, postoji trend iseljavanja i među povratničkom populacijom zbog neadekvatnih uslova za život, mada se nisu ni vani baš najbolje snašli'', kazao je Tomić.

Nakon radnog sastanka, potpredsjednik Dunović posjetio je i Mjesnu zajednicu Guber, saopćeno je iz Kabineta potpredsjednika FBiH.

Kopirati
Drag cursor here to close