Osuda genocida

U Kongresu SAD-a pojavila se inicijativa za podršku rezolucije o Srebrenici

Vijesti / Flash | 13. 06. 2015. u 18:51 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Zastupničkom domu Kongresa SAD-a pojavila se inicijativa za podršku rezolucije o Srebrenici, koja je ranije najavljena u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda i Europskom parlamentu, prenosi Tanjug list "Blic".

Navodi se da je republikanski kongresmen iz New Jerseya Kristofer Smit predložio rezoluciju kojom se osuđuje "genocid koji su snage bosanskih Srba počinile nad Bošnjacima u Srebrenici", što je podržalo 29 njegovih kolega iz Republikanske i Demokratske partije.

U dokumentu se navodi, prenosi list, da Zastupnički dom smatra da su snage Srba u BiH tijekom rata 1992 - 1995. počinile "etničko čišćenje i genocid", kao i da "osuđuje izjave koje negiraju ili dovode u pitanje to da je masakr u Srebrenici genocid".

U prijedlogu rezolucije se navodi i da se "SAD ohrabruju da zadrže i reafirmiraju politiku podrške nezavisnosti i teritorijalnom integritetu BiH", zatim miru i stabilnosti u jugoistočnoj Europi i pravu na povratak izbjeglih i raseljenih.

Dokumentom, čiji je faksimil list objavio na svojoj stranici, izraženo je zalaganje za otkrivanje istine o svim nestalim osobama iz Srebrenice i BiH, izražava se podrška radu Haškog tribunala za ratne zločine i pozdravljaju uhićenja optuženika, prije svih Ratka Mladića i Radovana Karadžića.

Navodi se i da kongresmeni izražavaju poštovanje prema "tisućama nevinih ljudi" koji su ubijeni u Srebrenici, ali i prema svima s prostora bivše Jugoslavije, "iz Srbije, BiH i drugih zemalja" koji su rizikovali ili žrtvovali svoje živote u borbi za ljudska prava.

Prije dva dana, Predsjedništvo Europskog parlamenta odlučilo je da se u dnevni red plenarnog zasjedanja u srpnju uvrsti prijedlog rezolucije o Srebrenici u kojoj se institucije EU pozivaju da učine sve da se takav zločin više nikad ne ponovi.

Kako je Tanjugu rečeno u kabinetu hrvatskog zastupnika Ivana Jakovčiča, inicijatora prijedloga rezolucije, ova odluka još nije formalna jer se službeni dnevni red utvrđuje neposredno prije sjednice, koja će biti održana od 7. do 9. srpnja u Strassbourgu.

U Nacrtu rezolucije, u koji je Tanjug imao uvid, se konstatira da je Vojska Republike Srpske pod zapovjedništvom generala Ratka Mladića nakon zauzimanja Srebrenice u srpnju 2015. grupno strijeljala više od 8.000 muslimanskih muškaraca i dječaka, dok je oko 30.000 žena i djece protjerano u akciji etničkog čišćenja.

''Ova tragedija, koju je Haški tribunal kvalificirao kao genocid, odigrala se u zaštićenoj zoni koju su proglasile Ujedinjeni narodi, te tako ostaje simbol nemoći međunarodne zajednice da intervenira u sukobima kako bi zaštitila nevine civile'', navodi se u tekstu.

Iako Nacrt rezolucije ističe primarnu odgovornost vojnog i civilnog rukovodstva RS, kaže se i da su "manjkavosti u procesu odlučivanja u EU i nedostatak istinske zajedničke vanjske i sigurnosne politike odigrale negativnu ulogu u slijedu događaja".

U tekstu se naglašava da Vijeće Europe, Komisija i zemlje članice moraju učiti sve da se takav zločin nikad ne ponovi, a da prevencija genocida treba biti među prioritetima europske politike.

Nacrt rezolucije ističe značaj politike pomirenja i ukazuje na važnu ulogu koju u tome imaju vjerske institucije, mediji i obrazovni sustav.

Na kraju, od Vijeća Europe i Komisije se traži da na dvadesetogodišnjicu genocida u Srebrenici uputi jasnu poruku svim državama zapadnog Balkana da imaju europsku perspektivu i da podrže proces proširenja, između ostalog i kroz regionalnu suradnju.

U međuvremenu, potpredsjednica stranke socijalista i progresivaca u Europskom parlamentu Tanja Fajon poručila je da njena zastupnička grupa podržava prijedlog rezolucije o Srebrenici o kojoj će se glasati u lipnju.

Inicijativa za rezoluciju o Srebrenici pokrenuta je povodom 20. godišnjice srebreničkog masakra, koji se obilježava 11. srpnja, a potekla je iz Velike Britanije, koja je prva priopćila da priprema tekst tog dokumenta.

Tim povodom, veleposlanik Velike Britanije u Srbiji Denis Kiff rekao je da je obilježavanje godišnjice značajno za BiH, region i međunarodnu zajednicu i izrazio nadu da će najavljena rezolucija biti doprinos obilježavanju i pomirenju.

''Smisao i cij rezolucije je obilježavanje Srebrenice, ali takođe želimo odati počast svim žrtvama u ratu na svim stranama'', rekao je Kiff za B92.

Upitan zašto se donosi rezolucija kad postoji presuda Međunarodnog suda u Hagu o zločinu u Srebrenici, Kiff je odgovorio da se Hag bavi presudama, a da je ovdje riječ o rezoluciji koja će biti donesena u Vijeću sigurnosti UN.

Na konstataciju da se stiče utisak da je rezolucija politički mamac za Rusiju kako bi se vidjelo kakva je reakcija, Kiff je rekao da ne može komentirati stanje u Rusiji i da se nada da će biti diskusije i dogovora u VS UN.

On je dodao i da u ovom trenutku ne može spekulirati o tome da li će Rusija blokirati rezoluciju u Vijeću sigurnosti, javlja Tanjug.

Kopirati
Drag cursor here to close