Uhićeno sedam osoba

U Hrvatsku prokrijumčarili skoro 30 tona duhana

Vijesti / Crna Kronika | 21. 06. 2017. u 11:56 D.L.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Varaždinska policija je u koordinaciji s Uskokom uhitila sedmoricu ljudi, tereteći ih da su u najmanje devet navrata iz Slovenije u Hrvatsku prokrijumčarili gotovo trideset tona duhana u listu, oštetivši državni proračun za najmanje 17,3 milijuna kuna, izvijestili su MUP i USKOK na svojim internetskim stranicama.

U sklopu kriminalističkog istraživanja, koje je pod kodnim nazivom "Drava" provedeno na zagrebačkom, ličko-senjskom i karlovačkom području, uhićena su sedmorica hrvatskih državljana u dobi od 22 do 34 godine zbog sumnje da su u sastavu zločinačkog udruženja počinili više kaznenih djela izbjegavanja carinskog nadzora, okoristivši se za najmanje 954.760 kuna.

Osumnjičenici su unijeli najmanje 28,86 tona duhana u listu u Hrvatsku s područja država članica Europske unije, izbjegavanjem mjera carinskog nadzora te su ga dalje distribuirali na hrvatskom ilegalnom tržištu, objavio je MUP u srijedu na svojim internetskim stranicama.

Kriminalisti su u stanovima te poslovnim i skladišnim prostorima pronašli ilegalna skladišta trošarinske robe, 2,5 tone duhana, rezalicu za duhan, vage, viljuškare i drugu opremu.

Osumnjičenici su u utorak predani pritvorskom nadzorniku, a policija ih je kazneno prijavila USKOK-u, koji je protiv njih pokrenuo istragu i zatražio određivanje istražnog zatvora.

USKOK sumnja da su dvojica organizatora od rujna 2016. do 20. lipnja 2017. na području Zagreba i Slovenije ustrojila zločinačko udruženje u koje su povezala ostale okrivljenike, kao i druge zasad nepoznate osobe, radi kontinuirane kupovine većih količina duhana u listu na području Poljske i Bugarske te njegovog prijevoza, skladištenja, krijumčarenja i prodaje na području Hrvatske.

Dvojica glavnih osumnjičenika također su kupovali duhan i organizirali njegov prijevoz na području Slovenije, gdje su ga skladištili i zajedno s ostalim okrivljenicima pripremali za daljnji prijevoz u Hrvatsku tako da su s ambalaže u kojoj je duhan u listu dostavljen skidali originalne deklaracije i neistinito prikazivali da se radi o robi koja ne podliježe plaćanju trošarine.

Duhan su prema uputama organizatora na području Zagreba skladištili ostali okrivljenici te su ga zatim isporučivali kupcima koje su organizatori pronalazili.

Kopirati
Drag cursor here to close