Službe spremne

U Hrvatsku do 19 sati ušla 892 migranta

Vijesti / Flash | 16. 09. 2015. u 13:16 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Hrvatsku su u srijedu do 19 sati ušla 892 migranta, izvijestio je MUP na svojim internetskim stranicama, navodeći da vukovarsko-srijemska policija i dalje zatiče osobe u nezakonitom prelasku državne granice.

Od 892 migranta koliko ih je u Hrvatsku ušlo do 19 sati, 360 ih je upućeno u registracijski centar u Ježevu. U tijeku su pripreme za uspostavu i drugih registracijskih centara i objekata za smještaj, objavio je MUP na svojim internetskim stranicama.

U tijeku je, kažu, organizacija privremenog premještaja tražitelja azila koji su otprije smješteni u Prihvatilištu za tražitelje azila u Zagrebu u Porinu. Oni će biti premješteni u Prihvatilište za tražitelje azila u Kutini. Tako će se Porin od sutra do daljnjega koristiti samo za potrebe registracije i smještaja ranjivih osoba iz migracijske krize i potencijalne tražitelje azila.

Izbjeglice od srijede ujutro pristižu u Hrvatsku autobusima iz Srbije nakon što su mađarske vlasti zatvorile granicu prema Srbiji.

Kako bi osigurala koordinirano djelovanje svih nadležnih tijela i institucija, hrvatska Vlada će u četvrtak na sjednici osnovati Stožer za koordinaciju aktivnosti povodom dolaska migranata u Republiku Hrvatsku.

"Vlada će osnovati Stožer čija je zadaća osigurati koordinirano djelovanje svih nadležnih tijela i institucija s ciljem humanitarnog prihvaćanja i zbrinjavanja migranata", rekao je Vladin glasnogovornik Nikola Jelić.

Voditelj stožera bit će potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić, a članovi stožer bit će zamjenici odnosno pomoćnici iz više ministarstva - socijalne politike i mladih, vanjskih i europskih poslova, rada i mirovinskog sustava, ministarstva zdravlja te ravnatelj Državne uprave za zaštitu i spašavanje.

U rad Stožera po potrebi će se uključivati i predstavnici drugih tijela i institucija.

Hrvatska: Tri autobusa s izbjeglicama idu prema Ježevu, Sisku i Kutini

Načelnik stožera zaštite i spašavanja Vukovarsko-srijemske županije Zdravko Kelić potvrdio je u srijedu da su prema Ježevu, Sisku i Kutini krenula tri autobusa s izbjeglicama.

"Ekipe za prihvat izbjeglica za sada dobro odrađuju posao, a mogu prihvatiti i zbrinuti onoliki broj izbjeglica koliko ih je u stanju MUP obraditi", rekao je Kelić te dodao da se ne isključuje mogućnost otvaranja novih prihvatnih centara duž granice sa Srbijom ukoliko izbjeglice krenu primjerice prema Bajkovu ili Iloku.

Prihvatni centri i službe spremni

Glasnogovornica Hrvatskog crvenog križa (HCK) Katarina Zorić u izjavi novinarima istaknula je da su djelatnici HCK-a i volonteri u Tovarniku od ranih jutarnjih sati te da su dosada izbjeglicama podijelili nešto više od 1000 litara vode, 300 kilograma konzervi i brojne pakete s higijenskim potrepštinama kao što su vlažne maramice, pelene i slično.

"Naši timovi za prvu pomoć pružaju prvu pomoć umornim i iscrpljenim izbjeglicama, a to čine i djelatnici Hitne pomoći", rekla je Zorić dodavši da se akcija provodi koordinirano i protiče u najboljem redu. Potvrdila je da se među izbjeglicama nalazi velik broj male djece.

Među izbjeglicama je puno žena i djece, vidjeli smo i jednog dječaka koji je na put krenuo u invalidskim kolicima. Iscrpljeni su i, kažu, padaju s nogu od umora.

Posted by HRT Vijesti on Wednesday, 16 September 2015


Prema neslužbenim informacijama izbjeglice prihvaćene u Tovarniku dolaze iz Sirije, Afganistana, Iraka i još nekih bliskoistočnih zemalja.

Nakon mađarske odluke o zatvaranju granice prema Srbiji, srbijanske vlasti su odlučile autobuse s izbjeglicama preusmjeravati prema Hrvatskoj.

Izbjeglice dolaze na način da ih autobusi srbijanskih prijevoznika iskrcavaju na oko dva kilometra do državne granice Republike Hrvatske na Tovarnik, gdje dobiju naputak da se mimo ceste kroz polja kukuruza upute prema Hrvatskoj. S hrvatske strane hrvatska granična policija uočene izbjeglice pokupi i dovozi u Tovarnik. Prve izbjeglice hrvatska policija vidjela je na hrvatskoj strani granice jutros negdje iza 6 sati.

MUP je ranije izvijestio da se "u skladu s utvrđenim standardnim operativnim postupcima, utemeljenim na međunarodnom i EU pravu te nacionalnom zakonodavstvu, u nadležnoj policijskoj postaji, odnosno policijskoj upravi", provodi postupak prvih sigurnosnih mjera i prihvata te pružanja prvog dijela medicinske pomoći.

Nakon navedenih mjera, migranti će se prevesti u glavni registracijski centar organiziran u Prihvatnom centru Ježevo, prioritetno ranjive skupine - djeca bez pratnje, obitelji s djecom, i trudnice, a zatim i ostali migrante.

"Tijekom registracije pružit će im se daljnja liječnička pomoć, kao i druga pomoć te nakon obavljenih razgovora s migrantima, možebitnim iskazanim namjerama za traženjem međunarodne zaštite, zdravstvenom stanju itd., migrante će se prevoziti u smještajne kapacitete predviđene u tu svrhu. Tražitelje azila smještat će se u odgovarajuća prihvatilišta za tražitelje azila, a ostale u postojeće objekte, gdje će im se pružiti daljnja skrb", kažu u MUP-u.

Val imigranata u Sloveniji u četvrtak i petak

Prve izbjeglice, od onih koji su u srijedu novom rutom za Europu umjesto u Mađarsku počeli iz Srbije ulaziti u Hrvatsku, u Sloveniji se očekuju "kroz dan ili dva", javljaju slovenski mediji koji se pozivaju na neimenovane izvore u policiji.

Kako je objavio ljubljanski list "Žurnal", val izbjeglica mogao bi Sloveniju zahvatiti najkasnije kroz dva dana.

Kamo će se točno oni usmjeriti za sada nije jasno, ali po onome što smo doznali najprije ih očekuju u općinama Lendava (uz granicu s Mađarskom) i u Gornjoj Radgoni (prema Austriji), navodi list, te dodaje da civilna zaštita ovih dana pravi izvide radi određivanja dodatnih lokacija za postavljanja šatora za izbjeglice.

Prijašnjih tjedana predstavnici slovenske vlade razgovarali su s 13 općina u kojima bi mogli biti postavljena prihvatilišta za migrante i izbjeglice ako dođu u većem broju.

Jedan od izbjeglica koji su stigli u Hrvatsku ispričao je svoju priču. Zašto Njemačka?, pitaju ga. "Zato što je to dobra zemlja za izbjeglice", odgovara. Misli da će ovaj put biti uspješan. Pokazuje kako se nalazi na granici, s jedne strane je Hrvatska, s druge Srbija. Nemaju vizu, zato su odabrali baš ovaj put. Nema ni putovnicu, samo dokumente koje su dobili od srpske vlade. Došao je, KAŽE, sam. Njegova je obitelj u Pakistanu. Zove se Bakhar. http://bit.ly/1FM4SLI

Posted by HRT Vijesti on Wednesday, 16 September 2015
Eventualna uspostava koridora kroz Hrvatsku kako bi izbjeglice mogle nastaviti dalje prema željenom odredištu moglo bi predstavljati kršenje europskih zakona i obveza država članica, rekao je u srijedu izvor iz EU-a.

Koridor za izbjeglice kroz Hrvatsku mogao bi biti protiv pravila EU

Prema tom izvoru, Hrvatska je kao i sve druge članice dužna zbrinuti sve koji dođu na teritorij, registrirati i razmotriti eventualni zahtjev za azil.

Ako te osobe ne žele azil u Hrvatskoj ili se ne žele registrirati, Hrvatska bi ih u tom slučaju trebala vratiti u njihove države ako s njima ima ugovor o readmisiji ili u treću državu iz koje su došli ako je ta država sigurna.

Na upit ne bi li te izbjeglice u tom slučaju trebalo vratiti u Grčku jer je to prva zemlja EU-a u koju su ušli, izvor je rekao da postoji jedna sudska presuda prema kojoj je jedna država članica kršila prava jedne osobe zbog vraćanja u Grčku, gdje nije adekvatno zbrinuta.

Kopirati
Drag cursor here to close