Analiza

U helikopterskim nesrećama na Balkanu proteklih godina na desetine ljudskih žrtava

Vijesti / Flash | 14. 03. 2015. u 17:02 M.A.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nakon pada helikoptera Vojske Srbije "Mi-17" u Srbiji, uslijed čega je smrtno stradalo svih sedam osoba, uključujući i bebu, Anadolu Agency (AA) je analizirala podatke o helikopterskim nesrećama koje su se prethodnih godina dogodile u zemljama Balkana.

Osim posljednje nesreće u Srbiji, helikopterska nesreća u toj zemlji dogodila se još i 2002. godine kada je u okolini Niša, u Srbiji izgubljen helikopter Gazela, čija su dva člana posade uspjela preživjeti.

Osim toga, 30. prosinca 2003. godine u centru Kragujevca, u Srbiji pao je helikopter Gazela, a srećom je izbjegnuta tragedija. Dva člana posade, snimatelj, kostimirani Djeda mraz i jedno dijete zadobili su sa lakše i teže povrede.

Od zemalja regije, u helikopterskoj nesreći koja se desila 2. rujna 2011. godine na poluotoku Luštica kod Herceg Novog poginula su tri pripadnika Vojske Crne Gore (VCG).

Komisija VCG za ispitivanje tog udesa je priopćila da se nesreća dogodila zbog gubitka kontrole nad letjelicom. Do gubitka kontrole, kako je saopćeno, najvjerojatnije je došlo zbog otkaza u suatvu komandi leta helikoptera.

Od ostalih zemalja regije, helikopter tipa "Mi-17" Oružanih snaga Makedonije 12. siječnja 2008. godine letio je iz baze Butmir prema Skopju kada se srušio zbog loših vremenskih uvjeta. Svih 11 osoba koje su se nalazile u helikopteru, osam putnika i tri člana posade, su poginuli.

Isto tako, u padu policijskog helikoptera 10. srpnja 2014. godine blizu Strumice, grada na jugoistoku Makedonije, poginule su četiri osobe. Helikopter je navodno udario u antenu telekomunikacijskog predajnika, pao na zemlju i zapalio se.

U Bosni i Hercegovini se 2012. godine također, dogodio pad helikoptera. Naime, 28. lipnja vojni helikopter srušio se u mjestu Ljubinići kod Ilijaša i tom prilikom su ozlijeđene tri osobe. Ozlijeđene osobe su u trenutku nesreće bile u helikopteru. Radilo se o redovnoj vježbi koju pripadnici Oružanih snaga BiH svakodnevno obavljaju, a helikopter je udario repom o zemlju zbog čega se prevrnuo.

U Vukovaru, u Hrvatskoj 9. srpnja 2007. godine srušio se vojni helikopter H-253 kada su poginule tri osobe. Zaključak sudskog vještaka je pokazao da je pilot kriv za pad helikoptera.

Kopirati
Drag cursor here to close