Situacija u gradovima

U Gračanici i Bijeljini i dalje kritično, evakuirano više od 6000 osoba; Rijeke u opadanju

Vijesti / Flash | 18. 05. 2014. u 07:44 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Situacija u Gračanici je i dalje kritična jer na području ove općine postoji više od 300 registovanih klizišta i dosta je stambenih objekata koji su oštećeni i uništeni - kazao je jutros Feni predstavnik Općinskog štaba civilne zaštite Gračanica Mustafa Bajić.

Dodao je da vodostaj na području općine Gračanica polako opada, a da su objekti djelomično napojeni električnom energijom, jer je trafostanica pod vodom.

"Općinski stožer civilne zaštite Gračanica je u stalnom zasjedanju. Angažirane su sve raspoložive snage koje pokušavaju preventivno djelovati kako bi se zaštitili građani i njihova imovina", istaknuo je.

Prema informacijama Hidrometeorološkog zavoda RS-a, od 09 sati rijeka Sava na području Gradiške i Srpca stagnira, a prema Rači opada. Vodostaj rijeke Vrbanje i Vrbasa na području grada Banja Luka značajno je opao.

Na hidrološkoj stanici Delibašino selo na rijeci Vrbas u 09 sati izmjeren je vodostaj od 435 cm, dok vodostaj rijeke Vrbanje iznosi 198 cm, što je u odnosu na prethodni dan daleko manje.

Rijeka Sana u Prijedoru je u opadanju i vodostaj iznosi 496 cm. Vodostaj rijeke Une u Novom Gradu/Bosanskom Novom je u opadanju i iznosi 546 cm.

Ukupno je evakuirano oko 6.000 stanovnika, od čega je oko 500 zbrinuto u prihvatnim centrima u osnovnim školama 'Knez Ivo od Semberije' i 'Vuk Karadžić' u Bijeljini, Gimnaziji 'Filip Višnjić', sportskoj dvorani u Bijeljini i Đačkom domu u kojem su smještene stare osobe. Od ranije je u vojarni i Sokolskom domu smješteno 288 osoba.

Dvadeset sedam ekipa sa 150 spasilaca su tijekom cijelog jučerašnjeg dana i noći radili i imali su 297 intervencija na ugroženim područjima uz rijeku Savu i ostala ugrožena područja u gradu, Dijelovima, Dvorovima, Popovima i Amajlijama.

Pored timova iz Bijeljine i ekipa Oružanih snaga, policije, Elektro-Bijeljine, angažirane su i timovi iz Foče, Višegrada, Rudog, Srebrenice, a danas popodne se očekuje dolazak specijalnog spasilačkog tima iz Velike Britanije. Pored rada na evakuaciji iz Batkovića, Balatuna, Broca, Ostojićeva, Velinog Sela, ekipe za spašavanje i evakuiraju ljude i stanovnike Dvorova, Dijelova i Krive Bare.

Prema posljednjim informacijama Hidrometeorološkog zavoda RS-a, rijeka Sava na području Gradiške raste, kod Srpca stagnira, a prema Rači opada. Na ovim mjernim stanicama, vodostaj je iznad kote vanredne obrane od poplava. Rijeka Bosna je u opadanju. Vodostaj rijeke Vrbanje i Vrbasa na području grada Banja Luka značajno je opao.

Situacija u Maglaju je puno bolja i život se polako stabilizira. Građani su jutros izašli na ulice i čiste otpad, granje i mulj - kazao je Feni načelnik Općine Maglaj Mehmed Mustabašić.

"Dobra vijest da jedan po jedan dio Maglaja dobiva struju, što nam je jako značajno da bi građani mogli sačuvati hranu i kuhati", istaknuo je. Mustabašić je kazao da mulj u nekim dijelovima prelazi i jedan metar. Dodao je da konvoji hrane i lijekova neprestano pristižu, te se distribuiraju stanovništvu.

Općinski stožer civilne zaštite Zenica tijekom jučerašnjeg dana je uspješno evakuirao više od 500 osoba sa jednog od najugroženijih područja oko mjesne zajednice Nemila - sela Kolići, Smajići, Vukotići i Jastebac.

U kolektivni smještaj u Zenici primljene su 252 osobe, a ostali su se smjestili kod rodbine, prijatelja i poznanika. Danas je planirano da se nastavi sa evakuacijama, koje se vrše kopnenim i zračnim putem, i sa prihvatom najugroženijih stanovnika.

Najveću pomoć u spašavanju stanovništva pružili su pripadnici helikopterskih timova koji su imali cjelodnevne letove i zračnim mostom prebacivali stanovništvo, prvenstveno žene, djecu, bolesne osobe u centralni punkt na Crkvičkom brdu, odakle su evakuirane osobe prebacivane u smještajne centre ili Županijsku bolnicu Zenica na liječenje.

Stanovnici naselja Slatina i dalje su odsječeni od ostalih mjesta u općini Srebrenica.

"Vrlo je teško doći gore jer je put prekinut na tri mjesta. Zemlja klizi, teško je raditi i nemoguće je spriječiti klizište. Očekujemo Oružane snage BiH da dostave pitku vodu i hranu u Slatinu. Stanovnici Srebrenice su bez vode", kazao je Bego Bektić, šef Kriznog stožera civilne zaštite Općine Srebrenica.

U Kopanicama i Vidovicama u tijeku je evakuacija stanovništva jer je obrambeni savski nasip popustio i tamo su upućeni radni strojevi kako bi pokušali sanirati oštećenja.

Na magistralnoj točki Tuzla-Orašje u dijelu koji prolazi općinom Orašje postavlja se obrambeni zečji nasip radi preventivnih mjera. U klizištima i bujicama na području Zvornika 200 kuća je potpuno uništeno ili oštećeno, toliko da se u njima ne može boraviti, potvrđeno je iz Civilne zaštite RS-a.

U toj lokalnoj zajednici aktivno je više od 200 klizišta. Za život nije sigurno oko 40 kuća u Boškovićima jer praktično tonu u zemlju. Stanovništvo je evakuirano.
Uništeni su ili oštećeni kilometri lokalnih cesta. Zbog neispravnosti, voda za piće stanovništvu se dostavlja cisternama.

Kopirati
Drag cursor here to close