Pročitajte

U Deklaraciji HNS-a ništa novo

Vijesti / Flash | 27. 02. 2015. u 10:54 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Hrvatski narod, kao jedan od tri ustavna konstituenta Bosne i Hercegovine, odlučan je izgrađivati državu Bosnu i Hercegovinu kao demokratsku i sekularnu državu tri konstitutivna i ravnopravna naroda i svih njezinih građana'', stoji u deklaraciji pod naslovom 'Bosna i Hercegovina naša domovina', koja će se naći u subotu pred zastupnicima Hrvatskog narodnog sabora u Mostaru.

U Deklaraciji, koju je Bljesak.info imao na uvid, se navodi kako je nužna izgradnja opće nacionalne strategije te da je Daytonska BiH neostvarena država, koja zbog nametnutih revizija ustava, nije zadovoljila težnje hrvatskog naroda.

Ovako uređena država gubi svaki smisao

Uz poglavlje o EU-integracijama u kojem se navodi kako je euroatlantski put, uz ustavne promjene, najvažniji strateški prioritet zemlje

''Kako ne uspijeva zadovoljiti niti težnje i potrebe svojih građana za dostojanstven život na razini Europe s početka 21. stoljeća, ovako uređena država gubi svaki smisao'', navodi se u Deklaraciji i ističe da je daytonski ustroj ozakonio nepravdu.

Država se, kako se navodi, ''zbog neracionalne teritorijalne organizacije i nekoherentnoga državnoga ustroja pokazala kao neracionalna, nefunkcionalna i neupravljiva te stabilnost sustava ima zahvaliti samo stalnim intervencijama međunarodne zajednice'', navodi se u Deklaraciji te se ističe kako je ovako ustrojena država posebno neprihvatljiva sa stajališta hrvatskog naroda.

Hrvatskom se narodu, kako stoji u dokumentu, negira pravo da ga predstavljaju njegovi legitimni predstavnici u vlasti temeljem ''nepravednog Ustava i Izbornog zakona i jer mu negira pravo da slobodno raspolaže rezultatima svoga rada prelijevanjem financijskih sredstava''.

Ističe se kako se Hrvatima ''negira pravo slobodno raspolagati prirodnim resursima na područjima gdje stoljećima žive, preko nepravednih nametnutih zakona, donesenih preglasavanjem, odnosno političkim nasiljem''.

Negiranje prava na medij

''Hrvatskom narodu ne dopušta razvoj u svom narodnom i kulturnom identitetu, negirajući mu prava osnivanja javnih elektroničkih medija'', navodi se u Deklaraciji te se dodaje kako se Hrvati izlažu ''nerazmjernom riziku od politički i etnički motivirane pravosudne represije''.

Zbog svega navedenog, navodi se, Hrvati napuštaju BiH pa, ''iako su relativni ratni gubici Hrvata bili otprilike razmjerni broju stanovništva, demografski poslijeratni gubici su katastrofalno nerazmjerni u odnosu na ostala dva naroda''.

Ističe se kako je stoga nužno pristupiti korjenitoj ustavnoj reformi te izmijeniti Ustav i Izborni zakon kada je izbor članova Predsjedništva u pitanju kako bi se omogućilo da sva tri konstitutivna naroda imaju jednak utjecaj na izbor legitimnih predstavnika u Predsjedništvo, a da se i pripadnicima manjina, kao i ostalima koji se ne izjašnjavaju pripadnicima konstitutivnih, naroda omogući kandidiranje.

Potrebno je, navodi se, izmijeniti Izborni zakon u dijelu koji se tiče izbora izaslanika u Dom naroda Federacije BiH i Vijeće naroda Republike Srpske te usvojiti nužne izmjene koje će izjednačiti ovlasti zastupničkih i domova naroda u potvrđivanju izvršne vlasti te promijeniti zakone o vladama entiteta na način da je nužna podrška trećine predstavnika svakog od konstitutivnih naroda za donošenje odluka u vladama entiteta.

Izjednačiti Mostar s ostalim jedinicama lokalne samouprave

Deklaracija ističe i kako je potrebno implementirati odluku Ustavnoga suda BiH koja se odnosi na Grad Mostar s ciljem izjednačavanja Mostara s ostalim jedinicama lokalne samouprave te donijeti novi Zakon o javnom RTV sustavu, u kojem će se jasno prepoznati tri nacionalna entiteta i identiteta u BiH kao i reformirati porezni sustav s ciljem pravednog prikupljanja i raspodjele javnih prihoda.

Uz poglavlje o EU-integracijama u kojem se navodi kako je euroatlantski put, uz ustavne promjene, najvažniji strateški prioritet zemlje, ističe se i potreba zaštite digniteta Domovinskog rata te se navodi kako će se HNS suprotstaviti krivotvorenju povijesne istine o Domovinskom ratu, kao i pokušajima krivotvorenja cjelokupne novije povijesti na području BiH.

''Odlučno se suprotstaviti učestalim pokušajima kriminalizacije Domovinskoga rata, proglašavanjem legitimnih oružanih snaga hrvatskoga naroda (HVO) agresorskim snagama, te selektivnim i tendencioznim optužnicama, u pravilu, po zapovjednoj odgovornosti prema zapovjednicima HVO-a. I u ovoj prilici odbacujemo kvalifikaciju haškoga tužiteljstva o udruženom zločinačkom pothvatu koji se neosnovano i neopravdano pripisuje Hrvatskoj Republici Herceg Bosni i HVO-u, jer je to opasna politička manipulacija i nije u funkciji pravde već projektiranih ratnih ciljeva'', navodi se u Deklaraciji te se dodaje kako je ''povijesna istina da je HZ i HR H-B, kao i njezina oružana sila Hrvatsko vijeće obrane, odlučujuće doprinijela očuvanju i obrani BiH te da je je ugrađena u temelje Washingtonskoga i Daytonskoga mirovnoga sporazuma''.

Uz najavu borbe protiv korupcije i neovisnosti pravosuđa, navodi se kako će HNS BiH u svome budućem radu ''posebnu pažnju posvećivati stanju u područjima obrazovanja i kulture''.

Inače, šesti po redu Sabor HNS-a održat će se u subotu u Mostaru, a članovi sabora trebali bi usvojiti gore navedenu deklaraciju kojom će se, još jednom, predstaviti službena politika Hrvata u BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close