Presuda

U četvrtak izricanje presude za zločine u Jablanici

Vijesti / Flash | 16. 04. 2014. u 14:02 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Suđenje Zehrudinu Šćuku za zločin počinjen u Jablanici ponovno je počelo pred Županijskim sudom u Mostaru, nakon što je Vrhovni sud FBiH ukinuo raniju presudu kojom je optuženi bio osuđen na šest godina zatvora.

Nakon čitanja optužnice i uvodnih riječi, saslušan je svjedok Obrane Marinko Škobić, koji je za vrijeme rata bio voditelj Komisije za ratne zločine, a kasnije je obnašao dužnost direktora Centra za istraživanje i dokumentaciju Hrvatske zajednice Herceg-Bosne.

"Ja sam došao na ideju da se napravi knjiga o stradanju Hrvata, međutim nisam napisao niti jedan redak u toj knjizi. Kroz ruke nam je prošlo stotinu iskaza, kaznenih prijava koje nemaju nikakvu pravnu težinu. Knjiga ne sugerira bilo kakav oblik pravne odgovornosti", kazao je svjedok.

U jednom od iskaza u knjizi navedeno je ime Bahrudina Šćuka, brata optuženog koji je preminuo, kao počinitelja zločina na lokalitetu Stipića. Na pitanje branitelja optuženog Almina Dautbegovića da li su dokumenti koje su tada prikupili ikada doveli do imena Zehrudin Šćuk, Škobić je odgovorio da ne zna kako je došlo do imena Bahrudin, a ne Zehrudin.

"Nisam sudjelovao u pisanju te knjige. Morate shvatiti vrijeme u kome je prikupljana ta dokumentacija. To je bilo ratno vrijeme. Nitko od nas nije imao pristup terenu na kome se ratovalo. Informacije smo dobijali od ljudi koji bi se probili na slobodni teritorij. Nigdje niste mogli provjeriti dobivenu informaciju", objasnio je svjedok.

Šćuk je optužen za ubojstvo Ive Pavlović, počinjeno 28. srpnja 1993. godine u zaseoku Krkača. Tužiteljstvo je u završnoj rječi zatražilo da Šćuk bude proglašen krivim za ovaj zločin, dok je Obrana zatražila oslobađanje, navodeći da se optuženom želi pripisati zločin koji je počinio njegov brat. Županijski sud u Mostaru je izricanje presude zakazao za 17. travanj, navodi BIRN.

Kopirati
Drag cursor here to close