U HNŽ zrak relativno čist

U BiH svake godine troje djece ubije zagađeni zrak, i to u samo jednoj županiji

Vijesti / Flash | 10. 11. 2013. u 10:00 M.A.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Pojedina područja BiH imaju jako zagađenje zraka što uzrokuje povećan broj smrtnosti, oboljenja od karcinoma, kao i smanjenje životnog vijeka sve većeg broja osoba. Najugroženije je stanovništvo Sarajevske i Tuzlanske županije.

Prema riječima dr. Nurke Pranjić, profesorice na Medicinskom fakultetu u Tuzli, smrtnost u ovoj županiji je povećana do te mjere da se svake godine izgubi život troje dojenčadi.

“Ako kažemo da je godišnji gubitak 4900 godina života i ako je prosječan vijek 71,5 godina, onda možemo izračunati koliko se života izgubi osoba starijih od 27 godina. Izračunato je da se gubi troje dojenčadi zbog istih stvari, ali su ogromne štete zbog novih slučajeva bronhitisa, astme, kako kod odraslih tako i kod djece. Samo u zadnjih 10 godina imali smo 498 karcinoma, s tim da je veći postotak bio kod muških. Svake godine imamo novih pet karcinoma koji su rezultat aerozagađenja”, upozorila je Pranjić. Stručnjak za kvalitetu zraka i emisije u zrak Martin Tais kazao je kako je najlošiji zrak u Sarajevu.

Evo, primjerice jutros je u Sarajevu izmjereno 150 mikrograma čestica prašine po kubičnom metru, usporedbe radi u Zenici, koja ima industriju, izmjereno je 50 mikrograma po kubičnom metru”, govori Tais koji je zabrinut onečišćenjem zraka i onime što to onečišćenje može izazvati kod ljudi.

Maligna oboljenja

Iz Zavoda za javno zdravstvo FBiH kažu kako nemaju podatke o tome koliko ljudi u Federaciji oboli ili umre zbog onečišćenja zraka jer se takvo istraživanje nikada nije napravilo, mada bi, prema njihovom mišljenju, bilo jako korisno. Ipak iz izvješća o zdravstvenom stanju stanovništva i zdravstvene zaštite u FBiH vidljivo je da su određena oboljenja povećana u nekim županijama u odnosu na druge.

Prema podacima iz 2011. , broj umrlih od maligne neoplazme bronha i pluća u Sarajevskoj županiji je 264, odnosno 6,4 posto, dok je prosjek u Federaciji BiH 5,2 posto. Povećan broj oboljelih je i u Tuzlanskoj županiji, i to 5,9 posto. I u Posavskoj županiji je veći broj umrlih od malignih oboljenja od prosjeka u Federaciji. Naime, prema ovim pokazateljima 6,1% ukupno umrlih u Posavini umrlo je zbog maligne neoplazme bronha i pluća.

Kada su u pitanju HNŽ i ZHŽ, prema podacima Zavoda za javno zdravstvo, i u ovim županijama u posljednje četiri godine raste broj oboljelih od malignih bolesti. Kada je u pitanju kvaliteta zraka u ovim županijama Tais ističe da je zrak u ovim županijama relativno čist.

Kopirati
Drag cursor here to close