Paneuropska unija

'U BiH se zbog političke situacije malo govori o euro-integracijama, to bi trebao biti glavi cilj'

Vijesti / BiH-EU | 18. 09. 2012. u 16:26 M.A.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Paneuropska unija Bosne i Hercegovine svoju godišnju međunarodnu konferenciju održat će od 28. do 30. 9. 2012. u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine u Sarajevu. Konferencija na temu „Bosna i Hercegovina u EU – EU u Bosni i Hercegovini“ okupit će kao i uvijek veliki broj predstavnika bh. vlasti, europskih institucija, diplomatskog zbora i međunarodnih organizacija u našoj zemlji, kao i paneuropejaca iz cijele Europe.

Na konferenciji će između ostalih uvodničari biti: visoki predstavnik u BiH dr. Valentin Inzko, šef političkog odjela pri Delegaciji EU-a u BiH Stefan Simosas, predsjednik Međunarodne paneuropske unije Alain Terrenoire (Alana Terenoar), predsjedatelj Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH prof. dr. Božo Ljubić, šefica izaslanstva Vijeća Europe u BiH Marry Ann Hennessey, predsjedatelj Zajedničke komisije Parlamentarne skupštine BiH za europske integracije dr. Halid Genjac, pomoćnik ministra vanjskih poslova BiH Amer Kapetanović, direktorica Direkcije za europske integracije Nevenka Savić, počasni predsjednik Paneuropske unije BiH prof. dr. Franjo Topić i mnogi drugi.

Ovogodišnja konferencija posebno će biti značajna u ovim turbulentnim vremenima kako za našu zemlju tako i za cijelu Europu. Fokusirat će se na nekoliko tema: uloga bh. vlasti u euro-integracijama, uloga međunarodne zajednice u tim procesima, kao i uloga međunarodnih organizacija u BiH i nevladinih organizacija na europskom putu Bosne i Hercegovine. Želimo otvoreno razgovarati i raspravljati o svim segmentima koji utječu na stanje u našoj zemlji i nadam se da ćemo donijeti dobre zaključke. Danas se u BiH, zbog političke situacije, malo govori o euro-integracijama, a to bi nam svima trebao biti glavni cilj.“, izjavio je predsjednik Paneuropske unije Bosne i Hercegovine mr. Dražen Gagulić.

Rezultat ove konferencije bit će usvajanje deklaracije o Bosni i Hercegovini koja će biti poslana kako vlastima u BiH tako i predstavnicima Europske Unije.

Suorganizator konferencije je Hrvatsko kulturno društvo Napredak, a prijatelji konferencije su: Hanns Seidel Stiftung, Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH, Parlamentarna skupština BiH, Direkcija za europske integracije, Fondacija Konrad Adenauer – Predstavništvo u Sarajevu, Hotel „Holiday Inn“, Napretkov dom „Trebević“, Općina Stari Grad i Vinogradi „Nuić“.

Paneuropska unija organizacija je koja snažno zastupa ulazak Bosne i Hercegovine u Europsku uniju, ali i integraciju svih europskih zemalja, posebno onih iz jugoistočne Europe. Ovogodišnja konferencija je šesta po redu, a dosadašnje su održane osim u Sarajevu i u Banja Luci te Međugorju. Uloga Paneuropske unije, koja svoje organizacije ima u 20 europskih zemalja, a posebno dugogodišnjeg predsjednika pokojnog nadvojvode Otta von Habsburga u povezivanju svih europskih zemalja u veliku obitelj je nemjerljiva. Ove godine ova najstarija sveeuropska organizacija slavi svoj 90. rođendan.

Kopirati
Drag cursor here to close