Reis Kavazović

U BiH je potpisan savez s vragom, nema istinskog pomirenja

Vijesti / Flash | 06. 05. 2016. u 08:27 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ni dvadeset godina nakon rata Bosna i Hercegovina nije na putu koji bi značio njeno duhovno ozdravljenje jer nije bilo iskrenog pokajanja za počinjene zločine, ocijenio je poglavar Islamske zajednice u BiH Husein Kavazović u intervjuu za Nezavisne novine.

Uoči otvaranja obnovljene džamije Ferhadije u Banja Luci zakazanog za 7. svibnja reis Kavazović je izjavio kako bi volio da taj čin bude istinska prekretnica u odnosima unutar zemlje temeljena na osudi ratnog barbarizma no ne vjeruje kako će se to i dogoditi, prenose Nezavisne.

"Nisam od onih koji ne vide provaliju koja još zjapi ispred nas. Prave katarze još nema. Još smo daleko od toga da iskreno pogledamo jedni drugima u oči i kažemo: 'Žao nam je. Stvarno nam je žao!'", izjavio je Kavazović.

Banjolučka Ferhat-pašina džamija izgrađena je 1579. godine a još u razdoblju bivše Jugoslavije uvrštena je na UNESCO-ov popis spomenika svjetske kulturne baštine. Ratne vlasti bosanskih Srba srušile su je 7. svibnja 1993. godine a njene ostatke razbacali su kako bi zbrisali svaki trag o njezinu postojanju. Na sličan način uništene su sve ostale banjolučke džamije.

Nakon obnove koja je potrajala od 2001. godine Ferhadija džamija od subote ponovo otvara svoja vrata a na svečanost su pozvani najviši državni i entitetski dužnosnici iz BiH. Najavljen je i dolazak turskog premijera Ahmeta Davutoglua. Reis Kavazović ja kazao kako bi taj čin morao biti poticajan za sve u BiH.

"Kada bismo mogli datume rušenja Ferhadije, pravoslavnog hrama u Mostaru i samostana u Derventi proglasiti danima nacionalne tragedije, pokazali bismo da se nešto u nama promijenilo, pa bismo onda mogli govoriti da smo postali odgovorniji", poručio je Kavazović.

Poglavar Islamske zajednice u BiH na krajnje je oštar način prokomentirao sadašnje stanje u BiH uspoređujući je s "privatnim posjedom".

"Čiji je to posjed, ne pitajte me. Ona nije republika, a kada to nije, onda vam je jasno kako se prema nama odnose. Uspostavljeni, da ne kažem nametnuti, mir bio je spas iz pakla u koji smo bili gurnuti u toj velikoj pomami rastakanja Jugoslavije i stvaranja velike Srbije, pa i velike Hrvatske, zašto to ne kazati. Ako i razumijemo nametanje mira, kako da razumijemo nametanje konstitucije koja ima sva obilježja nedemokratske tvorevine i aparthejda i to od strane država s demokratskim ustanovama i tradicijom? U BiH je potpisan savez sa vragom i to su učinili oni za koje nikada ne bismo posumnjali da će to učiniti. Ono što me raduje je to da ovo nije ugovor naroda s vragom pa se nadam da mu, kao i svakom zlu, ima kraja", izjavio je reis Kavazović.
Govoreći o prijetnji koju danas u svijeti predstavljaju radikalni islamisti koji posežu za terorizmom Kavazović je upozorio kako je to pojava posebno pogubna za Bošnjake.

"Bošnjaci su u teškom procjepu. Nad njima je počinjen strahovit zločin od bliskih rođaka u etničkom smislu, a nakon toga ih pokušavaju odvesti na krivi put oni koji se izdaju za njihovu duhovnu braću. Pokušavam im ukazati da se klone zabluda i da se brinu o sebi, dovoljno je opasnosti na njihovom vratu i bez tuđih razračunavanja", rekao je Kavazović.

Kopirati
Drag cursor here to close