Bljesak u Banja Luci

U Banja Luci mirno noć pred prosvjede; građani podijeljeni

Vijesti / Flash | 13. 05. 2016. u 18:32 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''U novoj godini ne kreći na brata, jedinstvo srpsko porazit će vraga!'', poručio je početkom godine autor grafita na jednoj od fasada u sreduštu Banja Luke, kao da je slutio ogromnu razjedinjenost opoziije i vlasti u manjem bh. entitetu.

Dan prije prosvjeda opozicije i mitinga vladajućih u Republici Srpskoj, u Banja Luci vlada mirna situacija. Građani najvećeg grada Republike Srpske u petak su bili posvećeni svakodnevnim aktivnostima, kao da se u središte grada na Vrbasu u subotu neće sliti oko 40.000 ljudi.

Opozicija okupljena u Savez za promjene najavila je u Parku Mladena Stojanovića prosvjed protiv aktualne vlasti pod nazivom ''Oslobodimo Srpsku'', dok će vladajući, predvođeni predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom, na Trgu Krajine održati miting u znak podrške ''Srcem za Srpsku''.

Građani su podijeljeni. Neki će podržati opoziciju, neki vladajuće, dok neki neće uopće izaći na prosvjede, odnosno miting.

''Iskreno, ne očekujem da će se nakon ovih prosvjeda bilo što promijeniti u životu običnih građana. Svatko će nastaviti po svome, i opozicija i vlast, optužujući jedni druge. Osobno, neću sutra biti na ulicama Banja Luke, neću podržati ni vlast ni opoziciju'', kategoričan je u izjavi za Bljesak.info dvadesetosmogodišnji Nemanja iz Banja Luke.

Njegova sugrađanka Aleksandra podržat će prosvjed opozicije.

''Mislim da je vrijeme da dođe do promjena, svako demokratko društvo traži i želi promjene, a mislim da su ovi koji su trenutno na vlasti uradili dosta toga lošeg i da su krivi za trenutno stanje. Zato smatram da treba dati priliku drugima da pokažu što znaju i to je razlog zašto ću podržati prosvjed opozicije'', rekla je Aleksandra.

Postoje i oni koji će podržati aktualnu vlast i koji će to pokazati nazočnošću na mitingu ''Srcem za Srpsku''. Jedan od njih je i Igor iz Banja Luke.

''Savez za promjene poziva na 'oslobađanje Srpske', a ja se pitam, oslobađanje od čega? Aktualna vlast uradila je sve što je u njenoj moći da održi opstojnost Srpske i na taj način sačuva interese svih stanovnika ovog entiteta. Predsjednik Republike i vladajući imaju moju podršku'', izjavio je Igor za Bljesak.info.

U središtu Banja Luke u subotu će zbog održavanja javnih skupova vlasti i opozicije u RS-u biti obustavljen promet, a zabranjen je i rad svih ugostiteljskih objekata te prodaja, kao i točenja alkoholnih pića na područja grada do 20 sati.

Ovu odluku Gradska uprava je donijela na osnovu rješenja Ministarstva unutarnjih poslova RS-a.

Za sutra najavljena javna okupljanja vlasti i opozicije u Banja Luci osiguravat će više od 2.000 policajaca, a na ulazima u grad bit će postavljeni punktovi gdje će patrole dočekati autobuse i provesti ih pod policijskom pratnjom na jedan ili drugi skup.

Kopirati
Drag cursor here to close