SIPA

U akciji Buyer uhićeno pet osoba zbog organiziranog kriminala

Vijesti / Crna Kronika | 27. 05. 2015. u 12:35 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Bivši direktor u 'Bosnalijeku', Amar Arslanagić, uhićen je u akciji 'Buyer' Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), po nalogu Tužiteljstva u Sarajevu.

Kako je priopćeno iz SIPA-e, akciji je prethodila višemjesečna složena kriminalistička istraga u okviru koje su zadokumentirane nezakonite aktivnosti u firmi 'Bosnalijek' Sarajevo. 

Po nalogu Županijskog tužiteljstva u Sarajevu, a u suradnji s Državnom agencijom za istrage i zaštitu (SIPA), MUP-om Kantona Sarajevo (KS) i Poreznom upravom Federacije BiH danas su slobode lišeni osumnjičeni - Šefik Handžić, Amar Arslanagić, Aida Selvić, Izet Arslanagić i Jasmin Šepo, potvrđeno je Feni u Županijskom tužiteljstvu.

Uhićeni su zbog postojanja osnovane sumnje da su kao organizirana grupa i uposlenici firme 'Bosnalijek' d.d. Sarajevo, 'Brštanica' d.o.o. Sarajevo i 'Carpe Diem' Sarajevo od 2002. do 2012. godine počinili više kaznenih djela, te na taj način oštetili 'Bosnalijek' d.d. Sarajevo, proračun Federacije BiH i proračun KS-a za milijunske iznose u novcu.

Između ostalog, terete se za kaznena djela - zloupotrebe položaja ili ovlasti, sklapanje štetnih ugovora, krivotvorenje službene isprave, porezne utaje... Inače, Arslanagić, bivši uposlenik 'Bosnalijeka', nepravosnažno je osuđen na godinu dana zatvora zbog pronevjere u službi i dužan je kompaniji vratiti više od 71.000 KM.

Kantonalni sud u Sarajevu 22. siječnja 2015. godine proglasio je Arslanagića krivim po optužnici iz prosinca 2014. godine, nakon održanog ročišta za izricanje kazne.

Sud je Arslanagića nepravosnažno proglasio krivim za prisvajanje protupravne imovinske koristi kao direktor odjeljenja Inostrana tržišta – Srednji istok i Afrika od početka 2005. godine do listopada 2009 i kao direktor sektora Inozemni marketing i prodaja od početka 2009. do kraja lipnja 2012. godine.

Arslanagić je, objavio je tada 'Avaz', obavljajući ove poslove, kako se navodi u presudi, ''s ciljem pribavljanja protupravne imovinske koristi za sebe, prisvojio novac koji mu je povjeren u službi, tako što je, prije odlaska na službena putovanja, podizao akontaciju za troškove putovanja, a koje troškove je, po povratku sa službenog putovanja, pravdao protivno (...)'', članovima Zakona o računovodstvu i reviziji u Federaciji.

Prilikom pretresa pronađena je dokumentacija i drugi predmeti koji mogu poslužiti kao dokazi u daljem postupku.

Osobe lišene slobode bit će privedene u službene prostorije SIPA-e u Istočnom Sarajevu, gdje će se nad njima izvršiti kriminalistička obrada, nakon čega će biti predane Tužiteljstvu Kantona Sarajevo na dalje postupanje, priopćeno je iz SIPA-e.

Kopirati
Drag cursor here to close