Ilegalne migracije

U akciji 'Arhimed' pao i državljanin BiH

Vijesti / Crna Kronika | 24. 09. 2014. u 17:24 M.A.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministarstvo unutarnjih poslova provelo je 17. i 18. rujna operativnu akciju Arhimed, tijekom koje je u kontroli ilegalnih migracija uhitila sedam osoba - četiri državljana Kosova te po jednog državljanina Bosne i Hercegovine, Albanije i Srbije.

Pet osoba uhićeno je za nezakonit prelazak državne granice, jedna za izbjegavanje carinskog nadzora, odnosno zbog krijumčarenja duhana i cigareta, a jedna osoba za krivotvorenje isprava.

Oduzete su tri putne torbe iz azilnog centra prilagođene za počinjenje kaznenih djela krađa iz trgovina, 1,25 kilograma rezanog duhana i 2800 komada cigareta.

Policija je tijekom dvodnevne akcije provjerila ukupno 2690 osoba i 2941 vozilo, pregledala 212 objekata, te provjerila 184 putne isprave, devet osobnih iskaznica i jednu dozvolu boravka.

Akciju su provele Uprava kriminalističke policije i Uprava za granicu u suradnji sa EUROPOL-om, u sklopu zajedničkog akcijskog dana 2014. (EMPACT- Joint Action Days 2014.)

Pojačana postupanja policije provode se zbog sve većeg pritiska ilegalnih migranta i potencijalnih tražitelja azila na vanjske granice Hrvatske i Europske unije, a cilj im je otkriti i spriječiti kriminalne skupine i pojedince u ilegalnim migracijama i krijumčarenju osoba.

U akciji su sudjelovala 1004 policijska službenika, a provodila se na četiri lokacije - na graničnim prijelazima Bregana, Bajakovo i Tovarnik te u Zračnoj luci Pleso.

 

Kopirati
Drag cursor here to close