Ukop

Tuzla: Ispraćeni posmrtni ostaci devet žrtava zločina

Vijesti / Flash | 18. 04. 2014. u 19:22 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ispred Komemorativnog centra Tuzla, uz molitvu i suze članova obitelji žrtava, obavljen je ispraćaj tabuta sa posmrtnim ostacima devet identificiranih civilnih žrtava rata sa područja Vlasenice.

"Ukupno je devetero pripremljeno za ukop, od kojih je najstarija žrtva imala 70 godina, a najmlađa 15 godina. Pronašli smo i ostatke od dvije sestre, Aidu i Velidu Karaš, koje treba posebno naglasiti, jer je najveći zločin u Vlasenici učinjen nad ženom. Do sada je ukopano 328 posmrtnih ostataka u Vlasenici, uz ono što znamo od ranije to su ukupno 2.643 stradala Vlaseničana", izjavio je predsjednik Organizacionog odbora obavljanja dženaze Muho Hadžiomerović.

Na dženazi koja će se klanjati u subotu, 19. travnja, na šehidskom mezarju Rakita u Vlasenici bit će ukopana najstarija žrtva 70-godišnji Avdo Heljo, koji je ubijen 1992. godine, kao i najmlađa žrtva, petnaestogodišnji Izet Hadžić, ubijen 1993. godine. Također će na šehidskom mezarju Rakita biti ukopane i sestre Aida (27) i Velida (25) Karać, zatim Samir Begić (18), Adem Bećirović (21), Ahmet Manjić (30), Hasan Manjić (32) i Bego Hatunić (66).

Ispred Komemorativnog centra Tuzla je ispraćena kolona sa devet tabuta, a koja je nastavila put prema Šićkom Brodu, Husinu, Ljubačama, Živinicama, Stuparima, Kladnju, Tišćima, Vlasenici, te će u konačnici biti dočekana na Šehidskom mezarju 'Rakita' u Vlasenici.

Na mezarju 'Rakita' u Vlasenici će u subotu, 19. travnja, biti klanjana kolektivna dženaza i obavljen ukop za navedenih devet Vlaseničana, civilnih žrtava rata, koji su ubijeni na području Općine Vlasenica od 1992. do 1995. godine.

Kopirati
Drag cursor here to close