Suđenje Karadžiću

Tužiteljstvo želi rok do rujna za pripremu završnih riječi

Vijesti / Flash | 03. 03. 2014. u 18:13 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Haško tužiteljstvo zatražilo je rok do 17. rujna za pripremu završne riječi na suđenju bivšem predsjedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću, optuženom za genocid i druge zločine počinjene tijekom rata u BiH.

Na statusnoj konferenciji, tužitelj Alan Tieger naznačio je da je to neophodno zato što će Tužiteljstvo do kraja ovog tjedna podnijeti zahtjev za ponovno otvaranje svog dokaznog postupka, kako bi prezentiralo dokaze o zločinima srpskih snaga u Prijedoru 1992. godine, pronađene u masovnoj grobnici Tomašica.

Tužitelji će također zatražiti i da im bude odobreno pobijanje određenih dokaza Karadžićeve Obrane. Prema procjeni koju je iznio tužitelj Tieger, nakon toga, cjelokupni postupak izvođenja dokaza na suđenju Karadžiću bio bi okončan krajem travnja.

Na ovom ročištu je trebao svjedočiti službenik Vlade Hrvatske koji bi govorio o autentičnosti snimaka razgovora koje je tijekom rata u BiH ta vlada tajno prisluškivala. Te snimke je Karadžić upotrijebio u svom dokaznom postupku. Obrana je Sudskom vijeću podnijela zahtjev da tog svjedoka posebnim nalogom obaveže da dođe pred Sud, ali je tijekom zasjedanja odlučeno da se autentičnost prisluškivanih razgovora može dokazati i bez pojavljivanja svjedoka u sudnici.

Karadžić je prethodno zatražio godinu dana od zatvaranja dokaznog postupka da pripremi svoju završnu riječ. Posljednjeg, 238. svjedoka Obrane, Karadžić je pred suce izveo 20. veljače, kada je odustao od namjere da sam svjedoči u svoju obranu.

Optužnica tereti Karadžića, bivšeg predsjednika Republike Srpske, za genocid u Srebrenici, progon Bošnjaka i Hrvata širom BiH, koji je u sedam općina imao razmjere genocida, teroriziranje stanovništva Sarajeva i uzimanje 'plavih šljemova' Ujedinjenih nacija (UN) za taoce. Sudsko vijeće će odluku o zahtjevu Haškog tužiteljstva donijeti naknadno, naveo je BIRN.

Kopirati
Drag cursor here to close