Završne riječi

Tužiteljstvo traži osudu pripadnika HOS-a

Vijesti / Flash | 27. 01. 2015. u 13:27 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Tužiteljstvo BiH zatražilo je da se Ivan Zelenika, Srećko Herceg, Edib Buljubašić, Ivan Medić i Marina Grubišić-Fejzić oglase krivima za zločine počinjene u Dretelju. Obrana Ivana Zelenike zatražila je oslobađanje.

U nastavku iznošenja završne riječi, Tužiteljstvo je kazalo da je izvršen širok i sistematičan napad usmjeren protiv Srba, a da su optuženi znali za napad i u njemu svjesno sudjelovali. "Smatramo da su počinili zločin protiv čovječnosti, pa predlažem da Sud utvrdi njihovu odgovornost, oglasi ih krivima i izrekne kaznenu sankciju", rekla je tužiteljica Remzija Smailagić.

Prepričavajući iskaze svjedoka, tužiteljica je navela da su svjedoci govorili o uhićenju, te zatočenju u logor Dretelj, gdje su udarani, zlostavljani, a neki od zatočenih i ubijeni. "Smatramo da su radnje vršene u kontinuitetu. Optuženi imaju slobodu djelovanja, mogu privoditi, ispitivati, oduzimati imovinu... Sve ovo proizlazi iz iskaza svjedoka", kazala je tužiteljica.

Od lipnja 2012. godine, Zeleniki, Hercegu, Buljubašiću, Mediću i Grubišić-Fejzić sudi se da su, kao pripadnici Hrvatskih obrambenih snaga (HOS), sudjelovali u tjeranju zatočenika na prisilni rad i mučenju. Od posljedica zlostavljanja, kako smatra Tužiteljstvo, nekoliko osoba je umrlo.

Prema optužnici, Zelenika je bio časnik HOS-a, Herceg zapovjednik Dretelja, Buljubašić zamjenik zapovjednika, a Medić i Grubišić-Fejzić stražari. Analizirajući dokaze Obrana, tužiteljica je istaknula kako nije dokazano da optuženi nisu počinili zločine, te da su svjedoci Obrane izbjegavali govoriti o progonu, ubojstvima i zlostavljanju.

Iznoseći završnu riječ, Obrana optuženog Zelenike je kazala da Tužiteljstvo nije uspjelo dokazati postojanje širokog i sistematičnog napada na srpsko stanovništvo, udruženi zločinački poduhvat, niti da je optuženi bio dio toga. "Obrana tvrdi i da optuženi nije bio viši časnik niti upravnik u Vojnoj ambulanti u Mostaru... Tužiteljstvo nije predočilo nikakve dokaze o njegovom postavljenju na ovu poziciju", rekao je Fadil Abaz, branitelj optuženog.

Analizirajući sve točke optužnice po kojima se Zelenika tereti da je tukao, ispitivao i prijetio osobama dovedenim u Vojnu ambulantu, branitelj je tvrdio da nisu dokazane. "Obrana smatra da Tužiteljstvo nije uspjelo dokazati da je Ivan Zelenika počinio radnje i predlažemo da se optuženi oslobodi krivice", kazao je Abaz.

Trećeoptuženi Buljubašić je zatražio razrješenje svog branitelja, jer ga, kako je rekao, nije dovoljno posjećivao u Kazneno-popravnom zavodu (KPZ) Zenica, gdje služi kaznu zbog drugog djela. Ovaj zahtjev Vijeće nije uvažilo, podsjetivši ga da mu je već četiri puta postavljan branitelj. Obrane Buljubašića i Hercega svoju završnu riječ iznijet će 10. veljače, objavio je BIRN.

Kopirati
Drag cursor here to close