Državljani BiH

Tužiteljstvo predložilo pritvor za dvije osobe zbog krijumčarenja ljudi

Vijesti / Flash | 03. 04. 2013. u 21:10 Z.J.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Tužitelj Posebnog odjela za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju Tužiteljstva BiH uputio je prema Sudu BiH prijedlog za određivanje mjere pritvora za dvije osobe, koje se sumnjiče za organizirani kriminal.

Prijedlog za određivanje pritvora zatražen je za osumnjičene: A. S. (1975) iz Prizrena, državljanina Srbije, i H. A. (1978) iz Zvornika, državljanke BiH.

Osumnjičene osobe, za koje je postupajući tužitelj zatražio pritvor, lišene su slobode od ovlaštenih pripadnika Granične policije BiH, a potom su u zakonskom roku predane u nadležnost postupajućem tužitelju.

Osumnjičene osobe se terete da su zajedno sa drugim osobama, članovima grupe za organizirani kriminal koja je formirana radi krijumčarenja ljudi, a u cilju pribavljanja protupravne imovinske koristi, u razdoblju od 20. 12. 2012. godine do 01. 04. 2013. godine, na organiziran način u više navrata pripremali i organizirali ilegalno prevođenje stranih državljana, uglavnom osoba albanske nacionalnosti, s područja Kosova na područje Bosne i Hercegovine a preko Hrvatske i dalje u zemlje zapadne Europe, bez ispunjavanja uvjeta za zakonit ulazak i boravak imigranata u drugim državama čiji oni nisu državljani i u kojima nemaju odobren boravak ili prebivalište.

Između ostalog, mjera pritvora predložena je zbog okolnosti koje ukazuju da postoji opasnost od bjega osumnjičenih, kao i zbog osnovane bojazni da bi osumnjičeni boravkom na slobodi, u nastojanju da ometu i onemoguće vođenje kaznenog postupka protiv njih, uništili ili sakrili dokaze i tragove važne za kazneni postupak, te izvršili utjecaj na svjedoke, sudionike i prikrivače, ali i zbog opravdane sumnje da bi osumnjičeni, ukoliko bi se našli na slobodi, mogli ponovo izvršiti neko od kaznenih djela koja im se stavljaju na teret.

Prijedlog za određivanje mjere pritvora upućen je Sudu BiH, a Tužiteljstvo BiH nastavlja istragu u ovom predmetu s ciljem podizanja optužnice, priopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close