Neovisnost

Tužiteljstvo ne želi da se diraju plaće u pravosuđu

Vijesti / Flash | 15. 04. 2014. u 09:36 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine smatra kako odlučivanje Vijeća ministara BiH o Nacrtu zakona o plaćama i naknadama u sudskim i tužiteljskim institucijama na razini BiH predstavlja najizravniji udar na neovisnost pravosuđa, uspostavljanje vladavine prava i europski put Bosne i Hercegovine.

Naime, predviđenim Nacrtom zakona suvi i tužitelji se pokušavaju uvesti u rang državnih službenika, kojima bi institucije vlasti mogle određivati prihode i primanja i na taj način „disciplinirati“ pravosuđe...

Tužiteljstvo BiH, istovremeno, poziva Vijeće ministara BiH da ovu točku skine s dnevnog reda, a Parlamentarnu skupštinu BiH da usvoji dopune zakona o plaćama sudaca i tužitelja u skladu s odlukom Ustavnog suda BiH, te međunarodnu zajednicu da spriječi urušavanje reforme pravosuđa, u koju su u proteklih 15 godina uloženi veliki napori kako bi naša zemlja imala kapacitete za borbu protiv najtežih oblika kriminala.

''O Nacrtu navedenog zakona, VSTV BiH je u više navrata dao negativno mišljenje, a na štetnost je upozoravalo i Tužiteljstvo BiH, jer bi se navedenim zakonom ugrozila neovisnost pravosuđa i pravosuđe dovelo u podređen odnos institucijama vlasti i političkim strankama'', podsjeća Tužiteljstvo BiH u priopćenju za javnost.

Istovremeno, Tužiteljstvo upozorava građane BiH, institucije vlasti, Ured visokog predstavnika (OHR), specijalnog predstavnika Europske unije (EUSR) BiH, Vijeće Europe i Europsku komisiju "na opasnost i prikrivene namjere političkih struktura da ostvare utjecaj i kontrolu nad sucima i tužiteljima i spriječe borbu protiv organiziranog kriminala i korupcije, u kojoj nema nedodirljivih".

''Naime, predviđenim Nacrtom zakona suvi i tužitelji se pokušavaju uvesti u rang državnih službenika, kojima bi institucije vlasti mogle određivati prihode i primanja i na taj način „disciplinirati“ pravosuđe, vjerojatno u slučaju da se osobe iz političkog života ili vrha političkih stranaka nađu pred procesuiranjem za krivična djela'', navodi se u priopćenju.

Kako se dalje navodi, Tužiteljstvo BiH i Sud BiH su u više navrata pokazali da nema nedodirljivih osoba kada je u pitanju procesuiranje ratnih zločina, organiziranog kriminala i korupcije, te da će tako ostati i u budućnosti.

''Poduzet ćemo sve aktivnosti da spriječimo da se putem plaća i naknada pokušava utjecati na pravosuđe te pozivamo i institucije međunarodne zajednice da spriječe urušavanje vladavine prava'', navode iz Tužiteljstva BiH.

Pojašnjavaju, nadalje, da naknade koje se trebaju dodijeliti sucima i tužiteljima, nakon odluke Ustavnog suda BiH, treba riješiti na način da se ne mijenja postojeći zakon, već da se on samo proširi odredbama koje će definirati pravo na naknade za topli obrok, prijevoz, odvojeni život itd., "jer Ustavni sud uopće nije odlučivao o plaćama, samo su naknade predmet ove odluke".

Također, podsjećaju da neizvršenje ove odluke Ustavnog suda predstavlja kazneno djelo.

''Međutim, određene političke strukture vidjele su priliku da pokušaju izmijeniti cijeli Zakon te na taj način postave sistem u kojem bi mogli uticati na primanja u sudskim i tužiteljskim institucijama, što je nedopustivo u bilo kojoj demokratskoj zemlji s jasnom trodiobom vlasti'', navodi Tužiteljstvo BiH, podsjećajući javnost da se tužitelji i suci na razini države hvataju u koštac s najozbiljnijim predmetima zločinačkih organizacija u BiH, predmetima korupcije i ratnih zločina i drugim izuzetno teškim predmetima.

Građanima Bosne i Hercegovine poručujemo da nećemo posustati u borbi protiv ratnih zločina, organiziranog kriminala i korupcije u kojoj neće biti nedodirljivih, te će se upravo u ovoj godini podići optužnice i procesuirati vrlo važni predmeti za uspostavu vladavine prava u našoj zemlji, koja je vrlo značajna za evropski put Bosne i Hercegovine, navodi se u priopćenju.

Kopirati
Drag cursor here to close