Je li Mostar na popisu?

Tužiteljstvo na nogama zbog nepoštivanja odluka Ustavnog suda

Vijesti / Flash | 26. 09. 2016. u 11:25 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Tužiteljstvu BiH je formiran predmet u kojem se već oko 20 dana, provode određene aktivnosti u vezi neizvršavanja odluke Ustavnog suda BiH, priopćeno je danas iz ove institucije.

Kako se navodi u priopćenju, prikuplja se određena dokumentacija, te će određene osobe biti pozvane u Tužiteljstvo.

Glavni tužitelj Tužiteljstva BiH, Goran Salihović izdao je obvezujuće uputstvo u kojem je odredio tim koji radi na navedenom predmetu. Ovim uputstvom predmet je označen kao prioritetan i postupajućem tužitelju bit će osigurani svi potrebni tužiteljski resursi za efikasan rad na predmetu.

''Tužiteljstvo BiH u će postupati u skladu sa zakonom. U interesu predmeta, u ovom trenutku ne možemo davati više informacija za medije'', priopćeno je.

Istodobno, šef Delegacije Europske unije u Bosni i Hercegovini i specijalni predstavnik u BiH veleposlanik Lars-Gunnar Wigemark izjavio je danas da je cijela priča o referendumu u Republici Srpskoj u prethodno vrijeme u ogromnoj mjeri skrenula pažnju s pravih pitanja, i to u trenutku kada smo samo sedam dana od održavanja lokalnih izbora u BiH.

''Vrijeme je da se bavimo pravim pitanjima kao što su zapošljavanje, obrazovanje, socijalne politike, uprava, korupcija...'', istaknuo je Wigemark i dodao kako je sada vrijeme da se svi smire i više fokusiraju na neka druga pitanja jer se bliže lokalni izbori, kojima, kako je rekao nije poklonjeno dovoljno pažnje.

''Razočaran sam koliko smo se bavili nekim drugim pitanjima nauštrb jednog koje je uzelo svu pažnju, a to je referendum o prazniku koji možda i nije toliko bitan'', kazao je šef Delegacije EU u BiH.

Potpredsjednik Stranke demokratske akcije i predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Safet Softić izjavio je novinarima danas u Sarajevu kako smatra da će se tenzija održavati još do lokalnih izbora, ''da će vjerojatno Milorad Dodik od ovog referenduma na lokalnim izborima ostvariti određenu političku dobit i da će to biti sva dobit koju će i Dodik i RS ostvariti od ovog neustavnog referenduma''.

Potpredsjednik Stranke demokratske akcije i član Kolegija Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Šefik Džaferović danas je u Sarajevu izjavio novinarima da se Zakon o praznicima Republike Srpske mora uskladiti s odlukom Ustavnog suda BiH.

''Treba da vidimo kako izgleda taj tekst, znamo kakva je odluka, pa ćemo onda da dajemo komentare u pogledu toga je li ispoštovana odluka ili nije ispoštovana'', kazao je Džaferović.

Predsjednik Srpske, Milorad Dodik, rekao je kako se ne plaši prijetnji uhićenjem jer one govore o tome da je BiH jedna velika zabluda.

"Referendum je pobjeda svih nas. Nemam prava ni na kakav strah, jer šta znači sudbina jednog čovjeka u odnosu na sudbinu naroda", dodao je Dodik.

Inače, na jučerašnji referendum u Republici Srpskoj (RS) od ukupno registriranih 1.219.399 građana s biračkim pravom glasalo izašlo je njih 680.116, odnosno 55,77 posto i 9. siječnja kao Dan RS-a podržao je 677.721 glasač ili 99,81 posto birača od upisanih u birački popis.

Odgovor NE dao je 1.291 ili 0,19 posto glasača, prvi su preliminarni rezultati izjašnjavanja građana na ukupno 1.885 glasačkih mjesta u RS, kao i Brčko Distriktu (glasovali u Bijeljni i Donjem Žabaru) te u predstavništvima RS u inozemstvu, koje je danas objavio predsjednik Povjerenstva za provođenje referenduma u RS-u Siniša Karan.

Broj nevažećih glasačkih listića bio je 2.264, dok su neupotrjebljena ostala 655.724 glasačka listića.

Karan je na konferenciju za novinare u Banjoj Luci rekao je da je referendum punovažan, jer je na njemu glasovala natpolovična većina građana koji imaju biračko pravo, kao i da se natpolovična većina izjasnila za DA.

Za konačnu verifikaciju referenduma potrebno je da podaci budu objavljeni u „Službenom glasniku RS-a“ i dostavljeni Narodnoj skupštini RS-a kao prethodno mišljenje građana o Danu RS-a.

Kopirati
Drag cursor here to close