''Imamo dokaze''

Tužiteljstvo BiH uložit će žalbu na ukidanje pritvora u predmetima "Meso" i "Gibraltar"

Vijesti / Flash | 25. 10. 2014. u 09:54 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Tužiteljstvo BiH je nezadovoljno odlukama Suda BiH da pusti na obranu sa slobode osumnjičene u akcijama kodnog naziva "Meso" i "Gibraltar".

Iznenađeni su izjavama kako Sud nije bio upoznat sa dokazima i provedenim aktivnostima, te javnosti napominju da su obje ove aktivnosti provedene po naredbama Suda BiH, koji je izdao naredbe za vršenje pretresa i realizaciju aktivnosti u kojima su uhićeni navedeni osumnjičeni. (Samo u predmetu Gibraltar, bilo je 17 pismenih i 3 usmene naredbe Suda). U predmetu Lijanović i dr. Sud BiH je već bio odredio i produžio pritvor, tako da je Sud jučer sam ukinuo svoju odluku.

Tužiteljstvo BiH smatra da ima dovoljno dokaza za procesuiranje osumnjičenih u oba predmeta, koji su pod istragom zbog višemilijunskog kriminala, a u predmetu Gibraltar, nezakonitosti i financijske malverzacije su utvrdile i zemlje Europske unije, Austrija i Slovenija. Smatramo da se ovim događanjima ugrožava borba protiv korupcije i ne šalje dobra poruka građanima Bosne i Hercegovine.

Tužiteljstvo BiH poručuje da i dalje neće biti nedodirljivih i da ovo neće ugroziti borbu protiv organiziranog kriminala, korupcije i terorizma, te još jednom napominjemo da u tužiteljstvu nema i neće biti montiranih procesa, priopćeno je iz Tužiteljstva BiH.

Afera ''Gibraltar'': Odvjetnik Stipe Prlića zadovoljan odlukom Suda BiH

Odvjetnik Stipe Prlića, Plamenko Čustović izjavio je kako je zadovoljan odlukom Suda BiH o odbijanju prijedloga Tužiteljstva BiH za određivanje jednomjesečnog pritvora uhićenim u akciji "Gibraltar", nazvavši prijedlog Tužiteljstva neosnovanim, skandalozno pripremljenim i površnim.

''Zadovoljan sam odlukom Suda BiH koji je svoj posao odradio stručno, profesionalno i moralno te donio jedinu moguću odluku, jer je prijedlog Tužiteljstva bio skandalozno nepripremljen i površan'', kazao je za Fenu Čustović.

Svi uhićeni u aferi "Gibraltar su na slobodi jer je prijedlog Tužiteljstva bio daleko ispod onoga što se od njega očekuje. Ljude su stavili u zatvor bez ikakve pripreme i bez ikakvog utemeljenja na dokazima, dodao je on.

Naglasio je kako Tužiteljstvo braniteljima nije dalo na uvid nikakvu dokumentaciju na temelju koje su tražili pritvor za osumnjičene u navedenoj aferi.

Uhićeni u akciji kodnog naziva "Gibraltar" pušteni su na slobodu nakon što je Sud BiH odbio prijedlog Tužiteljstva BiH za određivanje jednomjesečnog pritvora.

Podsjećamo, u akciji "Gibraltar" pripadnici SIPA-e uhitili su direktora marketinške agencije S.V.R.S.A. Nevena Kulenovića, zatim Belmu Kulenović, Sanjina Kulenovića, visoke dužnosnike kompanije HT Eronet Stipu Prlića i Zorana Bakulu, zamjenicu generalnog direktora PINK BH Lajlu Torlak, direktora Mreže plus Darka Aleksića, direktora agencije MITA Ejuba Kučuka, te vlasnika agencije Fabrika Senada Zaimovića.

Njima se, uz ostalo, na teret stavlja kazneno djelo organizirani kriminal u svezi s kaznenim djelima financijski kriminal, korupcija, pranje novca, porezna utaja, carinska prijevara, zlouporaba položaja, krivotvorenje službene isprave, davanje i primanje dara i drugih oblika koristi.

Dalipagić očekuje podizanje optužnice, smatra da Lijanovići nisu počinili kaznena djela

Podsjećamo, odvjetnica Slave i Jerke Ivankovića Lijanovića, Nada Dalipagić pozdravila je odluku Apelacijskog vijeća Suda BiH o ukidanju pritvora njezinim branjenicima, naglasivši kako će branitelji sada moći u miru pripremati obranu te da od početka smatra da u njihovim radnjama nema obilježja nijednog kaznenog djela.

''Mi u ovom trenutku možemo samo očekivati podizanje optužnice od strane Tužiteljstva BiH, a nakon što ona bude podignuta, obrana mora imati na uvid sve dokaze kojima Tužiteljstvo raspolaže'', kazala za Fenu Dalipagićeva, naglasivši pritom kako će se nakon što tužiteljstvo prezentira sve svoje dokaze, branitelji moći usmjeriti na to u kojem će pravcu ići obrana.

''I do sada smo svu dokumentaciju imali na uvid jer su je osumnjičeni, bez ikakvog protivljenja, dali na uvid Tužiteljstvu. Dakle, mi od početka smatramo da u njihovim radnjama nema obilježja nijednog kaznenog djela'', naglasila je odvjetnica braće Lijanović.

Mladen Ivanković Lijanović, brat Slave i Jerke nije želio komentirati odluku vijeća, naglasivši samo kako se sudske odluke ne komentiraju već provode i poštuju.

Kopirati
Drag cursor here to close