Sirijsko ratište

Tužiteljstvo BiH: U Siriji poginulo 30 državljana BiH

Vijesti / Svijet | 02. 10. 2014. u 09:10 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine raspolaže informacijom da je trideset državljana te zemlje do sada poginulo u Siriji boreći se na strani radikalnih islamističkih skupina, izneseno je na ročištu na kojemu je tužiteljstvo zatražilo produženje pritvora za Bilala Bosnića i još četiri osobe osuđene za poticanje na terorističke aktivnosti.

Tužitelj Dubravko Čampara naveo je i podatak o 150 bosanskohercegovačkih državljana koji su do sada otišli boriti se u Siriju.

Posljednji zabilježeni smrtni slučaj povezan sa Sirijom je onaj Fatime Mahmutović (54) iz okolice Srebrenika. Prema navodima njezinog supruga Fetaha koji je novinarima potvrdio smrt, Fatima Mahmutović je poginula tijekom potrage za dvojicom sinova koji su tamo otišli prije godinu i pol boriti se za radikalne islamističke ideje.

Fatima Mahmutović u Siriju je otišla još prošle jeseni, a vijest o njenoj smrti do supruga je stigla posredno preko članova obitelji koji žive u Beču i koji su u vezi s mlađim sinom Jasminom koji i dalje ratuje u Siriji. On je obitelji i ocu poručio kako mu je mati poginula "s Kur'anom u ruci", piše Dnevni avaz.

Bilal Bosnić koji slovi za neformalnog vođu zajednice radikalnih islamista-selefija u BiH i ostali osumnjičeni uhićeni su početkom rujna u velikoj policijskoj operaciji čiji je cilj bio upravo razbiti mrežu koja je podupirala akcije terorističke organizacije Islamska država i organizirala odlazak mladića iz BiH na sirijsko ratište.

Tada je provedeno 16 osoba a u pritvoru su, uz Bosnića, zadržani i Avdulah Hasanović, Enes Mešić, Emin Hodžić i Adem Karamuja.

Tužiteljstvo BiH sada od državnog suda traži produženje mjere pritvora za još dva mjeseca uz obrazloženje kako je potrebno dodatno vrijeme da bi se dovršila istraga.

Tužitelj Dubravko Čampara najavio je kako planira saslušati 30 svjedoka, a i dalje traje vještačenje oduzete elektroničke opreme poput kompjutora i mobilnih telefona uhićenih.

Dodatni razlog za produženje pritvora je činjenica da su uhićeni već bili na ratištima u Siriji pa bi tamo mogli ponovo otići ako ih se pusti na slobodu, prenosi Hina.

"Imamo dokaze da su uhićeni, osim Bosnića, bili u Siriji i da su se borili na strani IS-a i Fronte al-Nusra", kazao je tužitelj Čampara.

Tužiteljstvo BiH također smatra kako je nakon odlaska u Siriju Nusreta Imamovića, nekadašnjeg vođe vehabijske zajednice u Gornjoj Maoči kod Brčkog, upravo Bosnić preuzeo njegovu ulogu u BiH.

Za Bosnićevo djelovanje, kako pak prenosi Oslobođenje, zanimaju se i talijanske vlasti. On je ranije boravio u Italiji, gdje je također agitirao za IS, pa talijansko Ministarstvo obrane sada od tužiteljstva BiH traži informacije o njegovu cjelokupnom djelovanju.

Kopirati
Drag cursor here to close