Složen pravni sustav

Tužiteljstvo BiH odbilo slučaj Leutar

Vijesti / Flash | 21. 01. 2015. u 08:15 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

"Županijsko tužiteljstvo Sarajevo je Tužiteljstvu BiH, po prethodnom dogovoru, dostavilo tražene spise na razmatranje i eventualno preuzimanje nadležnosti. Nakon detaljnog razmatranja spisa i materijala (5 kutija), Tužiteljstvo BiH nije našlo osnova za preuzimanje nadležnosti te su dostavljeni spisi vraćeni", navodi se u priopćenju Tužiteljstva BiH.

No, Federalna televizija objavila je kako je obrazloženje ovakve odluke kako nema dokaza i da se radi o kaznenom djelu iz Kaznenog zakona Bosne i Hercegovine.

"Ovo nije prva i jedina ovakva situacija. To je posljedica, nažalost, našeg složenog pravnog sustava i činjenice da ne postoji nijedna zakonska norma koja povezuje ova dva tužiteljstva", rekao je za FTV glasnogovornik Tužiteljstva KS-a Alem Hamzić.

FTV stoga navodi kako bi pitanje nadležnosti moglo bi postati još kompliciranije. Naime, 1.veljače u Federaciji počinje primjena Zakona o suzbijanju organiziranog kriminala i korupcije, prema kojem su kaznenog djela protiv ustavnog poretka, među kojima je i ubojstvo najviših službenika Federacije, u nadležnosti Posebnog odjela pri Vrhovnom sudu Federacije, odnosno pri Federalnom tužiteljstvu, a koja još nisu ni formirana. Dok ne budu, Tužiteljstvo KS-a nastavlja rad na ovom predmetu koji im je i konačno vraćen 16. siječnja.

Gotovo 16 godina od atentata na Jozu Leutara, počinitelji ni nalogodavci nisu pronađeni, a FTV navodi kako se, okako je izrečena pravomoćna oslobađajuća presuda optuženima za ubojstvo Joze Leutara, predmet vodio u sarajevskom Županijskom tužiteljstv protiv nepoznatih počinitelja,.

''Rezultat usmenog dogovora između, sada već bivših glavnih tužitelja državnog i kantonalnog tužiteljstva u Sarajevu - Milorada Barašina i Nives Kanevčev - bio je dostavljanje dokumentacije o atentatu Tužiteljstvu BiH. Više od tri godine ovo Tužiteljstvo zadržavalo je spis predmeta ne poduzimajući bilo kakve radnje'', navela je FTV. 

Podsjetimo, u automobil, u kojem je bio i doministar unutrarnjih poslova Federacije BiH Jozo Leutar, 16. ožujka 1999. postavljena je eksplozivna naprava. Leutar je od ozljeda preminuo 12 dana kasnije.

U sarajevskom Županijskom sudu vođen je proces protiv šest optuženih. Zbog nedostatka dokaza, Dominik Ilijašević Como, Zoran Bašić, Željko Ćosić, Jedinko Bajkuša, Ivan Andabak i Marijo Miličević su oslobođeni. Oslobađajuću presudu potvrdio je i Vrhovni sud Federacije 2004. godine.

Kopirati
Drag cursor here to close