Suđenje Mladiću

Tužitelj Tiger: Namjera Mladića bila stvaranje svesrpske države

Vijesti / Flash | 05. 12. 2016. u 11:40 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U haškom tribunalu počelo je iznošenje završnih riječi tužiteljstva na suđenju Ratku Mladiću, ratnom zapobjedniku Glavnog stožera Vojske Republike Srpske.

Tužitelj Alan Tiger rekao je u svojoj završnoj riječi da je namjera Ratka Mladića i Radovana Karadžića bilo protjerivanje muslimana sa prostora Podrinja, te da je krajnji cilj bilo stvaranje svesprske države.

Predočio i naredbe Karadžića i Mladića o tome da život muslimana u Srebrenici postane nepodnošljiv.

Tiger je podvukao da je Mladić, na dan zauzimanja Srebrenice, 11. srpnja 1995, pred kamerama rekao da je "došlo vrijeme da se osvetimo Turcima na ovim prostorima".

''Nedugo zatim, oko 7.000 muškaraca i dječaka, od kojih su neki imali 12 godina, ubijeno je, stanovništvo je raseljeno...Srebrenica je nestala'', kazao je tužitelj Tieger.

Tieger je kao "lažne" odbacio i tvrdnje odbrane da je Mladić zapravo bio "dobročinitelj i zaštitnik" Muslimana i Hrvata. Kao dokaz da je bilo upravo suprotno, zastupnik optužbe je prikazao snimak razgovora Mladića sa jednim srpskim iseljenikom iz Kanade u kojem Mladić kaže: "U Podrinju smo sve Turke pomlatili...Davno bi njih nestalo na ovom prostoru da ih ne čuvaju" vojnici UNPROFOR-a.

Kako je citirao tužitelj, Mladić je prethodno tijekom istog razgovora rekao: "Kad god dođem u Sarajevo, ja nekog ubijem usput".

Tieger je protumačio da je Mladić svom gostu "pokazivao uništena muslimanska sela sa ponosom i dubokim prezirom prema žrtvama".

Podsjetimo, Ratko Mladić je optužen za genocid u Srebrenici, progon Bošnjaka i Hrvata širom Bosne i Hercegovine, koji je u šest općina imao razmjere genocida, teroriziranje stanovništva Sarajeva i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce.

Kopirati
Drag cursor here to close