VSTS BiH

Tužitelj Marijan Jukić razriješen dužnosti

Vijesti / Crna Kronika | 29. 04. 2016. u 12:34 D.L.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Tužitelj Županijskog tužiteljstva Zeničko-dobojske županije (ZDŽ) Marijan Jukić razriješen je dužnosti zbog presude kojom je osuđen za prometnu nesreću.

Visoki sudski i tužiteljski savjet (VSTS) BiH donio je, na sjednici sredinom travnja, odluku o prestanku mandata Jukiću.

Prethodno je disciplinsko povjerenstvo razriješilo Jukića dužnosti zbog presude iz lipnja 2015. godine, kojom je osuđen na godinu zatvora zbog ugrožavanja javnog prometa iz nehaja. U nesreći je, kako se navodi u presudi, jedna osoba preminula uslijed niz nesretnih okolnosti.

''Osuda za kazneno djelo kojim je prouzročena teška posljedica, (smrt jedne osobe) za koje je izrečena kazna zatvora, predstavlja sasvim ozbiljan disciplinski prekršaj. Time je uveliko narušen ugled tužilteljstva i pravosuđa BiH u cjelini'', ocijenilo je Prvostupanjsko disciplinsko povjerenstvo, prenosi BIRN-Justice Report.

Drugostupanjsko disciplinsko povjerenstvo je, odbivši Jukićevu žalbu, zaključilo je da je razrješenje dužnosti adekvatna disciplinska mjera.

Nakon toga VSTS, kojem se Jukić mogao žaliti na izrečenu sankciju, 13. travnja donio je odluku o prestanku njegovog mandata.

Razrješenje od dužnosti je najstrožija propisana disciplinska mjera Zakonom o VSTS-u.

Kopirati
Drag cursor here to close