Vlada HNŽ

Tužbe i sudske sporove moramo riješiti

Vijesti / Flash | 05. 11. 2015. u 16:59 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na današnjoj, 6. sjednici, Vlada Hercegovačko-neretvanske županije usvojila je Smjernice ekonomske i fiskalne politike za razdoblje 2016.-2018. godine. Razmatrajući ove Smjernice, Vlada je još jednom istaknula kako je Zakon o raspodjeli javnih prihoda nepravedan i kako će i dalje tražiti žurno donošenje izmjena i dopuna ovog Zakona.

Vlada također smatra kako se dio trošarina na duhan, pića i drugu visokotarifnu robu treba preraspodijeliti za potporu javnim zdravstvenim ustanovama. Dobit javnih poduzeća, banaka i osiguravajućih društava jednim dijelom treba ostati na područjima gdje tu dobit i ostvaruju, stajalište je Vlade HNŽ.

Utvrđivanje visine osnovice za isplatu plaća

Razmatrajući Smjernice i okvir za donošenje Proračuna za 2016. godinu, Vlada je zadužila resorno ministarstvo da u suradnji s drugim ministarstvima i tijelima Vlade, a uvažavajući već usvojene Smjernice ekonomske i fiskalne politike, izradi prednacrt Proračuna za 2016. godinu. Istaknuto je kako se pri izradi Proračuna moraju uvažiti do sada usvojene Odluke Vlade, a koje se odnose na racionaliziranje troškova i stabiliziranje Proračuna.

Jednako tako, Program rada Vlade i Akcijski plan za realiziranje reformske agende, također moraju biti podloga za izradu Proračuna.

Iz resora Ministarstva financija, Vlada je usvojila i Odluku o utvrđivanju visine osnovice za isplatu plaća svim korisnicima Proračuna HNŽ za mjesec studeni 2015. godine, Odluku o utvrđivanju visine naknade za topli obrok za mjesec studeni 2015. godine svim korisnicima koji primaju plaću iz Proračuna HNŽ, te Zaključak o usklađivanju rashoda s prihodima i Operativni plan za mjesec studeni 2015. godine.

Vlada je usvojila Izvješća Povjerenstva za javne nabave, te zadužila sve korisnike Proračuna HNŽ da svaka tri mjeseca Vladinu Povjerenstvu za javne nabave dostave pisano Izvješće o izvršenim nabavama s podacima o vrsti, količini, cijeni i ukupnom iznosu nabave, nakon čega će Povjerenstvo zbrojne podatke dostaviti Vladi na razmatranje.

Iz resora Ministarstva za pitanja branitelja, usvojen je Pravilnik o izmjeni i dopunama Pravilnika o novčanoj potpori za otvaranje radnih mjesta, Pravilnik o izmjenama i dopunama Pravilnika za utvrđivanje prava na jednokratnu bespovratnu dodjelu sredstava za rješavanje stambenih potreba branitelja i članova njihovih obitelji na području HNŽ, te Odluku o davanju suglasnosti Ministarstvu za pitanja branitelja za provedbu postupka Javnog poziva za stambeno zbrinjavanje i Odluku o davanju suglasnosti Ministarstvu za pitanja branitelja za provođenje postupka Javnog poziva dodjele novčane pomoći za otvaranje radnih mjesta.

Nove odore za policiju

Na prijedlog Ministarstva unutarnjih poslova, Vlada je usvojila Odluku o odobravanju utroška novčanih sredstava iz Proračuna HNŽ za 2015. godinu za nabavu dijelova odora za policiju u iznosu od 297.500,00 KM.

U svrhu poboljšanja materijalnog statusa, Vlada je usvojila Odluku o odobravanju novčanih sredstava iz Proračuna HNŽ za 2015. godinu Sveučilišnoj kliničkoj bolnici Mostar u iznosu od 287.500,00 KM, JU Regionalnom medicinskom centru 'dr. Safet Mujić' Mostar u iznosu od 137.500,00 KM i JU Općoj bolnici Konjic u iznosu od 75.000,00 KM.

Na današnjoj sjednici Vlada je primila k znanju Informaciju o radu Županijskoga javnog pravobraniteljstva za razdoblje od 1.1.2015. do 22.10.2015. godine.

Također, županijski javni pravobranitelj izvijestio je Vladu o Odlukama Ustavnoga suda BiH, a koje se odnose na presude i rješenja sudova u svezi s tužbama državnih službenika i namještenika. Iskazujući spremnost da ovo pitanje, koje je dugi niz godina jedan od najvećih problema u Županiji, krene rješavati, Vlada je usvojila Zaključak kojim je zadužila Ministarstvo financija da izračuna ukupan zbroj dugovanja po osnovu izvršnih sudskih odluka s danom 1.11.2015. godine, sačini program/plan o načinima rješavanja tih potraživanja i u dokumentu okvirnog Proračuna za razdoblje 2016.-2018.godina i Proračunu 2016. predvidi financijska sredstva sukladno tom programu.

S istim ciljem, Vlada je zadužila Ministarstvo financija da u Proračunu za 2016. godinu predvidi stavku „Odluke i ugovori po izvansudskim nagodbama“, a Županijsko javno pravobraniteljstvo, Ministarstvo pravosuđa, uprave i lokalne samouprave i Ured za zakonodavstvo Vlade HNŽ da Vladi predlože postupak i kriterije za zaključenje izvansudskih nagodbi.

Vlada je donijela Rješenje o postavljenju Željka Ćorića na mjesto ravnatelja Zavoda za školstvo Mostar.

Kopirati
Drag cursor here to close