Faruk Balijagić

Tužba zbog gospodara bošnjačkih prstenova

Vijesti / Flash | 25. 02. 2015. u 07:54 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Koncentracija dokaza vrlo je jaka i zasigurno će doći do podizanja optužnice'', izjavio je Faruk Balijagić, tuzlanski odvjetnik, koji će, prema tvrdnjama Dnevnog avaza do kraja ovog tjedna, u ime Fahrudina Radončića, izaslanika u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH i lidera SBB-a, podnijeti Tužiteljstvu BiH kaznenu prijavu protiv Bakira Izetbegovića, člana Predsjedništva BiH i zamjenika predsjednika SDA, njegove supruge Sebije te Izetbegovićevih sestara Lejle Akšamije i Sabine Berberović, zbog sumnje da su tijekom rata opljačkali strane donacije namijenjene državi i građanima BiH.

Naime, Balijagić u razgovoru za Dnevni avaz kaže kako je prijavu trebao podnijeti još u prošlu srijedu, ali da je došlo do odgode zbog napada na njegov ured u Tuzli.

Umiješani i strani dužnosnici

Također, pojašnjava i zašto će prijava protiv članova obitelji Izetbegović biti upućena državnom Tužiteljstvu, koje je formirano nakon potpisivanja Daytonskog mirovnog sporazuma, a navodno kazneno djelo odnosi se na ratno razdoblje.

''Tužiteljstvo BiH nadležno je za sva kaznena djela koja imaju inozemni element. Budući da je u ovom slučaju riječ o pljački na štetu građana BiH u Turskoj i Švicarskoj, nadležno je državno Tužiteljstvo, kojem ću, nadam se ovog tjedna, predati kaznenu prijavu'', rekao je Avazu Balijagić dodavši kako će preslik prijave dostaviti i predstavnicima zemalja članica Vijeća za implementaciju mira u BiH.

''To je potrebno, jer su određeni strani činovnici zajedno sa SDA sudjelovali u imenovanju nositelja pravosudnih dužnosti, a poznato je da SDA ima najmoćnije uporište u Tužiteljstvu BiH preko Dubravka Čampare, koji će sigurno pokušati opstruirati ovu prijavu'', rekao je Balijagić.

I Alija je znao

Govoreći o jakim dokazina, dodao je kako sadržaj prijave ne želi predstavljati prije nego što je uputi Tužiteljstvu BiH te da je uvjeren da će ona rezultirati podizanjem optužnice protiv Izetbegovića i ostalih prijavljenih.

No, Balijagić je iznio i tvrdnje da je još 1994. godine, kada je, kaže, trebao biti imenovan za republičkog tužitelja, u razgovoru s rahmetli Alijom Izetbegovićem, ukazao da je to što članovi njegove obitelji prikupljaju novac u inozemstvu nemoralno. Bakir Izetbegović, kaže, sjedio je ispred prostorije u kojoj je održavan sastanak.

''I Alija Izetbegović složio se sa mnom da to nije moralno. Međutim, po izlasku iz zgrade Predsjedništva BiH pozvao me Munir Alibabić Munja i rekao da moram hitno napustiti Sarajevo, jer, kako je rekao, 'imaš dvoje sitne djece, ostat će bez oca'. Alibabić mi je rekao da će mi inspektor Slobodan Đorđević, koji i danas živi u Sarajevu, pomoći da odem. Tako je i bilo, a poslije pet-šest godina, vodeći predmet 'Garaplija', saznao sam da je tada bila data naredba da budem likvidiran'', rekao je Avazu Balijagić.

Gospodari bošnjačkih prstenenova

Podsjećamo, TV Alfa je prošle godine objavila video snimke pod nazivog 'Gospodari bošnjačkih prstenenova', koji, kako navodi Avaz, ''svjedoče o tome kako su članovi obitelji Izetbegović prikupljali novac u Turskoj, Švicarskoj, Saudijskoj Arabiji u vrijeme agresije na BiH''.

''Mediji su prošle godine prikazali snimke i materijal koji svjedoče o prikupljanju ogromnih količina zlata, srebra, nakita, gotovog novca i bankovnih čekova koje je jedna obitelj skupljala u mnogim državama tijekom rata, a da konačni račun o načinu trošenja nikada nije položila legalnim državnim organima i institucijama BiH'', navodi Avaz i dodaje kako se na jednoj snimci vidi i kontroverzni saudijski biznismen i blizak prijatelj Bakira Izetbegovića Sulejman el-Šidi, koji drži vreću u koju saudijski narod ubacuje novac za narod BiH.

''Primjerice, ta vreća novca nije zavedena ni u jednom službenom dokumentu države BiH, niti se zna gdje je završila, a El-Šidi je nakon rata u centru Sarajeva sagradio tržni centar uz veliku pomoć i partnerstvo upravo Izetbegovića. Za malverzacije u ovoj kompaniji već se sudi dvojici El-Šidijevih suradnika'', objavio je Avaz.

Kopirati
Drag cursor here to close