Poljska

Tusk: Europljani moraju naučiti lekciju iz Drugog svjetskog rata

Vijesti / Flash | 01. 09. 2014. u 08:35 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Poljska je u ponedjeljak obilježila 75. godišnjicu početka Drugog svjetskog rata na svečanosti polaganja vijenaca u luci Gdanjsk.

Premijer Donald Tusk odao je počast poginulima u prvoj bici Drugog svjetskog rata.

Nacistička Njemačka izvršila je invaziju na Poljsku 1. rujna 1939. godine, granatirajući poljski garnizon u Gdanjsku. Britanija i Francuska objavile su rat Njemačkoj dva dana kasnije.

Poljski i njemački predsjednici Bronislaw Komorowski i Joachim Gauck također će se sastati kako bi odali počast poginulima u ratu i raspravljali o ratu s mladim Poljacima i Nijemcima, prenosi BBC.

Tusk je položio vijenac na spomenik poljskim žrtvama bitke iz Drugog svjetskog rata u 4.,45 sati u ponedjeljak ujutro po lokalnom vremenu.

On je također komentirao aktualni sukob između ukrajinskih vojnika i proruskih separatista, rekavši da nije vrijeme za "naivni optimizam".

Poljska se snažno zalaže za sankcije protiv Moskve zbog ruske podrške separatističkim borcima u istočnoj Ukrajini.

Poljski premijer Donald Tusk stajao je pognute glave nakon što je položio vijenac dok je zora počela da sviće nad spomenikom poginulima u prvoj bici Drugog svjetskog rata.

Na današnji dan prije 75 godina, njemačka krstarica Schleswig-Holstein, koja je bila usidrena u prijateljskoj posjeti slobodnom gradu Danzigu, sadašnjem Gdanjsku, u 4.45 sati je otvorila vatru na mali poljski garnizon na poluotoku Westerplatte. Istovremeno je na tisuće njemačkih vojnika prešlo poljsku granicu. Počeo je Drugi svjetski rat.

Tuskove izjave bile su usmjerene na današnje vrijeme. Kazao je da fraza "nikad više rat" sada ima potpuno drugačije značenje u svijetlu onoga što se događa u Ukrajini.

Danas nije vrijeme za "lijepe govore" niti za "prosti optimizam", kazao je. Europljani moraju naučiti lekciju iz Drugog svjetskog rata, koja je, kako je kazao, "ta da ne postoji mjesto za naivni optimizam".

Kopirati
Drag cursor here to close