Vojna operacija

Turski tenkovi ušli u Siriju

Vijesti / Svijet | 24. 08. 2016. u 09:14 S.S./M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Turske tenkovske postrojbe prešle su granicu i ušle na teritorij Sirije u sklopu vojne operacije uz pomoć vojnih zrakoplova međunarodne koalicije, koju predvode SAD, rekli su turski vojni izvori.

Cilj operacije je protjerivanje pripadnika 'Islamske države' iz pograničnog sirijskog grada Jarablusa, piše Srna.

Novinar Reutersa na granici vidio je šest turskih tenkova unutar Sirije i rekao je da je u tijeku intenzivno bombardiranje. Turski zrakoplovi i artiljerija djeluju od jutros po položajima 'Islamske države'.

Sirijske pobunjeničke snage, kojima pomaže Turska, ušle su u Siriju iz Turske u sklopu operacije preuzimanja Jarablusa od 'Islamske države', rekao je Reutersu zapovjednik sirijskih pobunjenika.

Zrakoplovi Turskih oružanih snaga (TSK) izveli su žestoke udare na uporišta terorističke organizacije Islamska država (IS) u sirijskoj pograničnoj regiji Jarabulus u Alepu, javila je agencija Anadolija.

Specijalne postrojbe turskih snaga i koalicijske zračne snage jutros su oko 4 sata po lokalnom vremenu započele operaciju s ciljem neutraliziranja terorističkih elemenata u Jarabulusu.

Prve udare na položaje terorista izvela je turska artiljerija, a uslijedili su i zračni napadi.

Turska vojska operaciju je nazvala Euphrates Shield.

Sirijski pobunjenici, podržani od Ankare, ušli su tri kilometra u unutrašnjost sirijske teritorije u pravcu položaja koje drži grupa Sirijska država (IS), u mjestu Jarablus, navodi Anadolija.

''Slobodna sirijska vojska, koju nazivamo umjerena, ušla je u Siriju'', rekao je turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu, koristeći i dalje naziv ASL - koalicija koja se pocijepala u veliki broj frakcija i izrodila nove saveze.

Provladina agencija Anadolija je precizirala da su ''umjereni'' pobunjenici napredovali tri kilometra u unutrašnjost Sirije.

Njih podržava zrakoplovstvo i turska artiljerija, napominje agencija, navodeći vojne izvore, dok je jedan fotoreporter agencije AFP vidio desetak turskih tenkova kako ulaze na sirijski teritorij i pucaju na položaje koje drži IS.

Erdogan: ISIS nema veza sa islamom, već za islam predstavlja problem ovog stoljeća

Erdogan je danas rekao kako teroristička organizacija ISIS nema nikakve veze sa islamom te da je ona u ovom stoljeću najveći problem koji se dogodio islamu.

"Ne postaje se musliman stavljanjem kelime-i tevhida na čelo. Ne postaje se musliman stavljanjem kelime-i tevhida na zastavu. Ne postaje se musliman zloupotrebom riječi Allah. Nemaju oni (ISIS) nikakve veze sa islamom. Baš naprotiv, oni su najveća nevolja koja je se islamu dogodila u ovom stoljeću", rekao je Erdogan govoreći o početku turske operacije u Siriji.

Dodao je kako će Turska sa svojom vojskom, policijom i narodom odgovoriti na svaki vid prijetnje, bez obzira tko tu prijetnju predstavljao.

“Nažalost, napadi sa teritorije Sirije na našu zemlju, na Gaziantep, Kilis i druge regije došli su do granice. Rekli smo, dosta je i ovdje se mora staviti točka. Jutros u četiri sata je počeo proces. Ovaj posao se mora riješiti. Neko tamo poručuje: ‘U Siriji će biti ovako, u Siriji će biti onako.’ Ja im poručujem sa ovog mjesta: ‘Vi računajte šta će biti sa vama’”, poručio je turski predsjednik.

Kopirati
Drag cursor here to close