Upozorenje

Turska uputila prosvjed Rusiji zbog kršenja njezinog zračnog prostora

Vijesti / Flash | 05. 10. 2015. u 11:12 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Turska je pozvala ruskog veleposlanika kako bi mu izrazila prosvjed zbog kršenja njenog zračnog prostora od ruskog borbenog aviona u blizini granice sa Sirijom, i zatražila je da Moskva u budućnosti izbjegne takve incidente, priopćilo je u ponedjeljak ministarstvo vanjskih poslova u Ankari. Ruski avion narušio je turski zračni prostor u blizini grada Yayladagi, u pokrajini Hatay u subotu, prisiljavajući Tursku da pokrene dva borbena aviona F-16 koja su presrela ruski avion i vratila su ga u sirijski zračni prostor, navodi se u priopćenju ministarstva vanjskih poslova.

Na sastanku s ruskim veleposlanikom, turski dužnosnici su zatražili da Rusija u budućnosti izbjegne takva kršenja i upozorila je da bi se Rusija "mogla smatrati odgovornom za svaki neželjeni incident" koji bi se mogao dogoditi, navodi se u priopćenju ministarstva. Istu poruku predao je ruskom ministru vanjskih poslova Sergeju Lavrovu njegov turski kolega Feridun Sinirlioglu u telefonskom razgovoru, prenosi AP.

Incident je došao u vrijeme kada Turska izražava zabrinutost zbog ruskih zračnih udara u Siriji koji su imali za cilj neke pobunjenike koji uživaju stranu podršku. Turska i Rusija također imaju suprotstavljene stavove prema sirijskom režimu, dok Rusija podržava predsjednika Bashara Assada a Turska inzistira na njegovom svrgavanju.

Prošlog je tjedna Turska objavila zajedničko priopćenje sa svojim saveznicima angažiranim u kampanji protiv Islamske države u kome traži od Moskve da prekine s napadima na sirijsku opoziciju i da ih usmjeri na Islamsku državu. U nedjelju je turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan izjavio da su ruski zračni udari neprihvatljivi i da predstavljaju tešku grešku koja bi mogla otuđiti Moskvu u regiji.

Rusija tvrdi da zračni udari pokrenuti u srijedu imaju za cilj radikalnu grupu Islamska država i sirijski ogranak al-Qaide, ali izgleda da su barem neki od njih pogodili frakcije koje podržava Zapad.

Kopirati
Drag cursor here to close