Podupiru terorizam?

Turska pritišće Švicarsku zbog "nepristojnog" postera s Erdoganovim likom

Vijesti / Flash | 26. 03. 2017. u 07:20 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Tursko ministarstvo vanjskih poslova pozvalo je švicarskog otpravnika poslova u Ankari zbog subotnjeg skupa u Bernu koji je okupio kurdske skupine koje navodno podupiru terorizam i postera kojim se poziva na umorstvo predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana.

Ranije u subotu nekoliko tisuća ljudi, a među njima i kurdski prosvjednici, održali su skup u glavnome gradu Švicarske pozivajući turske birače da na referendumu 16. travnja glasaju protiv predloženih ustavnih promjena koje bi aktualnom predsjedniku Erdoganu omogućile goleme ovlasti.

Pitanje referenduma u Turskoj već je naškodilo odnosima između Turske i nekoliko europskih zemalja koje imaju veliku tursku zajednicu. Te zemlje, među njima Njemačka i Nizozemska, spriječile su turske dužnosnike da održe političke skupove kojima bi motivirale turske radnike da na referendumu glasaju za promjene ustava, piše Hina.

"Naše ministarstvo pomno će pratiti pravosudne i administrativne korake koje će poduzeti švicarske savezne i lokalne vlasti", priopćio je turski MVP.

Turski šef diplomacije Mevlut Cavusoglu telefonski je razgovarao sa svojim kolegom u Švicarskoj kako bi mu izrazio svoje nezadovoljstvo.

Švicarsko ministarstvo vanjskih poslova reklo je da će istražiti izgred. Organizatori i policija u Bernu rekli su da je prosvjed protekao u miru.

Michael Sorg, glasnogovornik švicarskih socijaldemokrata i jedan od organizatora prosvjeda, potvrdio je da je na skupu bio nošen poster protiv Erdogana i rekao "to je jedini poster koji je bio ispod granica pristojnosti". Poster je prikazivao Erdogana s pištoljem uperenim u njegovu glavu uz natpis "Ubijmo Erdogana njegovim vlastitim oružjem" (na slici).

Ankara je optužila neke europske zemlje za dvostruka mjerila jer dopuštaju političke skupove onima koji lobiraju da se na turskome referendumu glasa "ne" jačanju predsjedničkih ovlasti, a istodobno zabranjuju skupove suprotnog tabora, piše Hina.

Odnosi Turske i EU-a osobito su pogoršani nakon što su dvije članice Unije otkazale planirane skupove na svom teritoriju turskih političara koji su trebali zagovarati potvrđivanje reformi na referendumu. Njemačka i Nizozemska svoju su odluku opravdale sigurnosnim razlozima, no Erdogan ih je optužio za "nacističke metode" i gušenje slobode govora.

Kopirati
Drag cursor here to close