Zajednička operacija

Turska nudi SAD-u da zajedno izvedu specijalnu operaciju u Siriji

Vijesti / Svijet | 30. 05. 2016. u 11:57 A.J.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Turska nudi Sjedinjenim Državama da zajedno izvedu specijalnu operaciju protiv džihadista u Siriji, ali bez kurdskih paravojnih snaga koje Ankara smatra "teroristima" a Washington podržava, izjavio je šef turske diplomacije.

"S Amerikancima govorimo o zatvaranju područja Mandžib što je prije moguće i otvaranju drugog fronta", izjavio je Mevlut Cavusoglu govoreći o zoni koju drži Islamska država u pokrajini Alep.

"Amerikanci imaju vlastite specijalne snage, a mi imamo naše specijalne snage", kazao je Cavusoglu grupi novinara u Antaliji.

"Mi se slažemo oko otvaranja drugog fronta, ali ne s PYD-om", nastavio je on aludirajući na političko krilo jedinica za zaštitu naroda (YPG), kurdske paravojne snage koje SAD podržava na sjeveru Sirije, na nezadovoljstvo Ankare koja u njima vidi "terorističku" grupu, prenosi Hina.

Podsjetimo, nedavno je ruski veleposlanik pri Ujedinjenim narodima Vitalij Čurkin tvrdio da Turska ISIL-u dostavlja materije za pravljenje eksplozivnih naprava. Čurkin je u pismu glavnom tajniku UN-a Ban Ki-moonu napisao da analiza kemijskih komponenti eksploziva zaplijenjenog od ISIL-a u iračkom gradu Tikritu i sirijskom gradu Kobani pokazuje da su one "ili proizvedene u Turskoj, ili su isporučene u toj zemlji bez prava za daljnji izvoz".

Ruski veleposlanik je optužio pet turskih kompanija da su ISIL-u isporučile aluminijski prah, amonijev nitrat, vodikov peroksid i druge materijale koje su proizvele razne turske i strane kompanije.

"Ove činjenice ukazuju da su se turske vlasti namjerno uključene u aktivnosti ISIL-a", kazao je Čurkin.

Glasnogovornik turskog Ministarstva vanjskih poslova u Ankari nazvao je pismo "najnovijim primjerom propagandne kampanje Rusije protiv Turske, a kao takva ne može biti ozbiljno shvaćena".

U posljednjim optužbama početkom travnja, Rusi su tvrdili da je Turska glavni opskrbljivač oružja i vojne opreme boraca ISIL-a.

Kopirati
Drag cursor here to close