pomoć

Turska nastavlja politiku otvorenih granica za izbjeglice

Vijesti / Flash | 07. 02. 2016. u 07:27 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Turski ministar vanjskih poslova Mevlut Čavušoglu rekao je u subotu da će njegova zemlja nastaviti svoju "politiku otvorenih granica" za izbjeglice, ali nije nagovjestio kada će Sirijci koji su, bježeći iz Alepa stigli do tursko-sirijske granice, moći ući u Tursku.

‘’Još uvijek održavamo ovu politiku otvorenih granica za one koji bježe pred agresijom režima, kao i ruskih udara’’, rekao je Čavušoglu poslije sastanka u Amsterdamu, prenosi agencija AFP.

‘’Već smo primili 5.000 njih, a još 50.000 do 55.000 je na putu i mi ih ne možemo tamo ostaviti same zato što su zračni udari u tijeku, a i režimske (sirijske) snage uz podršku iranske šiitske milicije napadaju ove civile’’, naveo je on.

‘’Gotovo 35.000 sirijskih izbjeglica stiglo je na granicu Sirije i Turske u posljednjih 48 sati, i oni su smješteni u kampove na sirijskoj strani granice, izjavio je ranije u subotu guverner turskog grada Kilisa Sulejman Tapsiz.

On je novinarima na graničnom prijelazu Ončupinar rekao da očekuje dolazak još 70.000 Sirijaca, ukoliko budu nastavljeni ruski zračni napadi i vojno napredovanje snaga sirijske vlade, prenosi agencija Reuters.

Kopirati
Drag cursor here to close