New York Times

Turska je najznačajniji izvor ratnika Islamske države

Vijesti / Svijet | 16. 09. 2014. u 11:13 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Turska je jedan od najznačajnijih izvora regrutiranja stranih boraca za ekstremističku grupu Islamska država (IS), piše danas New York Times pozivajući se na navode turskih dužnosnika i medija.

Do sada se oko tisuću Turaka pridružilo Islamskoj državi. Kao razlozi za regrutiranje, navodi se da IS ima uspješan ideološki pristup nezadovoljnim mladim Turcima, kao i novac koji se borcima isplaćuje.

Prema podacima koje je prošlog tjedna iznijela američka CIA, Islamska država broji između 20.000 i 31.500 boraca u Iraku i Siriji. Turski borci u Islamskoj državi kažu da se više identificiraju s ekstremnim oblikom islama koji prakticira IS nego s turskom vladajućom strankom koja ima korijene u umjerenijoj formi islama.

List navodi primjer Kana, turskog mladića (27) koji je iz Ankare otišao u Siriju zajedno s desetak prijatelja i priključio se borcima IS-e s kojima je prošao 15-dnevnu obuku u kampu u sirijskom gradu Raka koji se smatra štabom Islamske države.

Nakon toga je poslan u borbenu jedinicu. Ubio je, kako kaže, dvojicu ljudi i sudjelovao u jednom javnom pogubljenju. Ali tek pošto je jednog čovjeka živog sahranio, rečeno mu je da je postao potpuni borac Islamske države, navodi američki list.

Turska, članica NATO-a koja dijeli dugu granicu i sa Sirijom i s Irakom, jedna je od glavnih saveznica Washingtona u regiji, ali je do sada izbjegavala da se uključi u novu vojnu kampanju protiv džihadista.

Podsjećamo, oko 150 državljana BiH bori se na strani Islamske države.  

Iz Sirije pak dolaze vijesti o tome da su ekstremisti oborili sirijski zrakoplov koji je vršio napade na uporišta Islamske države u Raki u utorak.

Sirijski opservatorij za ljudska prava objavio je da su borci Islamske države pucali na vojnu letjelicu koja se srušila.

''Ovo je prva letjelica koja je oborena otkako je sirijski režim krenuo u zračne napade na ekstremiste u srpnju nakon što su oni proglasili halifat krajem lipnja'', priopćila je grupa, koja se oslanja na izvještaje aktivista s terena.

Direktor Opservatorija Rami Abdul Rahman izjavio je za AFP da se letjelica srušila u kuću u gradu koji leži u dolini Eufrata, jedinoj pokrajinskoj prijestolnici koja je u potpunosti izvan kontrole sirijske vlade.

 

Kopirati
Drag cursor here to close