Novi sporazum

Turner zatražio od Kerryja da napravi Dayton 2

Vijesti / Flash | 27. 11. 2015. u 09:01 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Mike Turner, američki kongresmen iz Daytona, zatražio je od državnog tajnika Sjedinjenih Američkih Država Johna Kerryja da se angažira u Bosni i Hercegovini i pokrene aktivnosti na organiziranju Daytona 2, piše danas "Dnevni avaz".

Turner, koji je i predsjedavajući Parlamentarne skupštine NATO-a, boravio je protekli tjedan u posjeti BiH, susreo se s dužnosnicima, ali u javnosti je posjeta prošla skoro pa nezapaženo.

Kako saznaje "Avaz", tako je bilo na njegov izričiti zahtjev.

Turner je već duže vrijeme veoma aktivan u regiji kao zagovornik jače američke uloge i širenja NATO-a. No, povodom 20. godišnjice Daytonskog sporazuma, koji je sklopljen u gradu iz kojeg Turner dolazi i gdje je bio gradonačelnik prije dva desetljeća, on je pokrenuo diplomatsku inicijativu u kojoj traži od State Departmenta da poduzme mjere.

U lokalnim novinama u Daytonu, Turner je objavio kolumnu u kojoj djelomično objašnjava svoju inicijativu.

''Zatražio sam od tajnika Kerryja da poduzme mjere protiv političke krize u BiH. U svjetlu posljednjih terorističkih napada u Europi, svjetski lideri moraju zajednički razviti strategiju za izgradnju mirnog okruženja i stabilnih vlada. Sada je vrijeme da potvrdimo našu predanost u osiguranju stabilnosti u regiji. Upravo zbog nestabilnosti na Balkanu, moramo ponovo razmotriti ova pitanja i zato sam Kerryja pozvao na novi Daytonski mirovni ugovor 2 '', navodi Turner.

On ističe da je, kada se pogledaju događaji koji su vodili k povijesnom mirovnom sporazumu, važno znati da djelovanje Daytona nije završeno na Balkanu.

''Vrijeme je da SAD s ostalim članovima međunarodne zajednice poduzmu žustre mjere i potvrde svoju predanost trajnom miru na Balkanu'', kaže Turner obraćajući se Kerryju, koji naredni tjedan dolazi u regiju.

Državni tajnik SAD-a će ići u Beograd i Prištinu u nastavku prave diplomatske ofanzive SAD-a u regiji.

Ovaj kongresmen svojevremeno je reagirao podnoseći rezoluciju za zaštitu crnogorske granice, nakon što je reaktivirano pitanje Sutorine, te zatražio sankcije za BiH, piše Avaz.

Kopirati
Drag cursor here to close