Prevazilaženje krize

Turčinov: Moguć referendum o statusu zemlje; Ashton: Prijedlog treba proučiti

Vijesti / Flash | 14. 04. 2014. u 10:55 M.A.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Privremeni ukrajinski predsjednik Oleksandar Turčinov kazao je u ponedjeljak pred parlamentom kako postoji mogućnost organiziranja "nacionalnog referenduma" o statusu zemlje u isto vrijeme kad se budu održavali predsjednički izbori 25. svibnja.

''U posljednje vrijeme, puno se govori o nacionalnom referendumu. Mi nismo protiv organiziranja referenduma u cijeloj Ukrajini koji bi se mogao, ako tako odluči parlament, održati u isto vrijeme kad i predsjednički izbori'', izjavio je Turčinov na sjednici lidera političkih grupa.

''Siguran sam da bi se većina Ukrajinaca izjasnila za nedjeljivu, nezavisnu, demokratsku i jedinstvenu Ukrajinu'', kazao je on.

Separatisti na istoku zemlje zahtijevaju organiziranje lokalnih referenduma o pripojenju Rusiji ili "federalizaciju" zemlje.

Rusija također potiče na "federalizaciju", jer smatra da je to jedini način da jamči "legitimne interese" rusofopnih regija na istoku i jugu Ukrajine.

Proeuropske vlasti u Kijevu, koje su došle na vlast poslije svrgavanja proruskog režima u veljači, do sada su odbijale ideju o "federalizaciji".

One u njoj vide otvorena vrata za budući raspad zemlje, ali su obećale da će predložiti ustavne reforme koje idu u pravcu "decentralizacije" u korist regija.

Ashton: Vidjet ćemo je li referendum rješenje

Visoka predstavnica Europske unije za vanjsku politiku i sigurnost Catherine Ashton izjavila je danas da tek treba proučiti prijedlog ukrajinskog predsjednika o nacionalnom referendumu kao rješenju za prevazilaženje krize.

''Još uvijek nemamo detalje prijedloga i tek ćemo vidjeti što on podrazumijeva'', rekla je Ashton uoči početka današnjeg sastanka šefova diplomacija članica EU u Luksemburgu.

Vršitelj dužnosti predsjednika Ukrajine Oleksandar Turčinov predložio je danas da se raspiše referendum o državnom ustrojstvu Ukrajine kako bi se riješio problem s oblastima koje žele da se pripoje Rusiji.

Ukrajinska kriza dominirat će današnjim sastankom, kao i odnosi s Rusijom, čiji je predsjednik Vladimir Putin prošle nedjelje najavio mogućnost obustavljanja isporuke plina Ukrajini, a samim tim i brojnim europskim zemljama koje uvoze plin preko ove zemlje.

''Pitanje energije je od ključne važnosti'', rekla je Ashton novinarima i dodala da će zbog toga na sastanku ministarskog vijeća učestvovati i europski komesar za energiju Ginter Etinger.

Ashton je ponovila da EU podržava suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine, kao i da očekuje da u četvrtak u Ženevi, na sastanku sa šefovima diplomacija Rusije, Sjedinjenih Država i Ukrajine otpočnu ozbiljni razgovori o prevazilaženju krize, prenosi Tanjug.

Osim o Ukrajini i Rusiji, ministri EU će danas razgovarati i o Siriji i Bosni i Hercegovini.

Kopirati
Drag cursor here to close