Prijetnje

Turci će blokirati sporazum ako ne dobiju bezvizni režim

Vijesti / Flash | 24. 05. 2016. u 20:05 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan upozorio je danas EU da će parlament blokirati zakone u vezi s dogovorom za smanjenje priliva migranata u Europu, ukoliko Ankari ne bude ispunjen ključni zahtjev za bezvizni režim.

"Ako ne bude bezviznog režima, u parlamentu neće biti donesena nikakva odluka niti zakon iz okvira sporazuma o readmisiji", naglasio je Erdogan na Svjetskom humanitarnom samitu u Istanbulu.

Analitičari ističu da su sve jače spekulacije da Turska neće dobiti bezvizni režim do kraja ovog mjeseca. I njemačka kancelarka Angela Merkel nakon jučerašnjih razgovora sa Erdoganom upozorila je da taj rok najvjerojatnije neće biti ispunjen, javlja Srna.

Prema sporazumu koji se već provodi, Turska se obvezala da će raditi na zaustavljanju migranata pri prelasku Egejskog mora k Europi i da će primiti nazad one koji su ilegalno prešli granicu.

Balkanska ruta zatvorena je u ožujku, a preko nje je u Europu ušlo više od milijun migranata. Zemlje na ruti propuštaju samo migrante koji zatraže azil ili imaju valjane dokumente.

Inače, EU je u pokušaju rješavanja izbjegličke krize postigla dogovor s Turskom, po kojem se migranti koji ne potraže azil u Grčkoj vraćaju u Tursku, a EU se obvezala pružiti do šest milijardi eura pomoći Turskoj, ubrza pristupne pregovore s tom zemljom i ukine vize za turske državljane.

Podsjetimo, ni Njemačka vlada ne očekuje da će Turcima biti omogućen bezvizni režim u Europskoj uniji prije 2017. godine jer Ankara neće ispuniti uvjete za to do kraja ove godine, navele su u ponedjeljak njemačke novine Bild riječi vladinih izvora u Berlinu.

Turska i EU raspravljaju o viznoj liberalizaciji od 2013. i suglasili su se u ožujku da nastave s radom na omogućavanju bezviznog režima u okviru sporazuma o zaustavljanju priliva ilegalnih imigranata iz Turske u EU. Europski dužnosnici i diplomati tvrde da će EU propustiti rok do kraja lipnja zbog spora u vezi s turskim antiterorističkim zakonom.

Turska vlada tvrdi da je već ispunila kriterije EU za bezvizni režim.

Kopirati
Drag cursor here to close