Grčka želi ostati u EU

Tsipras ne odustaje: 'Referendum će se održati!'

Vijesti / Flash | 01. 07. 2015. u 16:46 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Grčki premijer Alexis Tsipras u televizijskom obraćanju potvrdio je da će se referendum o ponudi vjerovnika održati.

''Oni koji kažu da imam tajni plan da izvučem Grčku iz EU ako građani glasaju "protiv" lažu. Još uvijek smo za pregovaračkim stolom. Ukoliko od njih stigne pozitivna poruka, odmah ćemo krenuti u sklapanje dogovora'', rekao je Tsipras.

Rekao je da referendum nije glasanje o ostanku ili izlasku iz eurozone te kako su vjerovnici nakon najave referenduma dali bolje ponude.

''Glas 'protiv' nije glas za napuštanje Europe, već za povratak europskim vrijednostima'', rekao je.

Građane ponovno pozvao da zaokruže 'ne'.

Ponovio je kako je spreman prihvatiti uvjete međunarodnih kreditora, ali uz određene uvjete. Poručio je i da je glas naroda važniji od odluka vlade, prenose 24 sata.

''Nikad nisam očekivao da demokratska Europa neće dati prostora i vremena za referendum'', rekao je Tsipras, nazvavši zatvaranje banaka sramotom. Poručio je da Grčka želi ostati u Europi.

Potpredsjednik Europske komisije zadužen za euro i socijalni dijalog Valdis Dombrovskis potvrdio je da su od grčkog premijera Alexisa Tsiprasa primili dva pisma s novim prijedlozima o kojima će se raspravljati na popodnevnoj telefonskoj konferenciji ministara financije eurozone, piše HRT.

Eurozona može izdržati i bez Grčke

''Mogu potvrditi da smo primili dva pisma, koje Komisija sada analizira'', rekao je Dombrovskis ne ulazeći u njihov sadržaj. Dombrovskis je rekao da postoji mogućnost postizanja sporazuma s Grčkom do sljedećeg roka, 20. srpnja, kada treba Europskoj središnjoj banci vratiti 3,5 milijarde eura. Dodao je da eurozona, "neovisno o tome što će se dogoditi s Grčkom", može izdržati.

Dombrovskis je rekao da će Komisija preporučiti zemljama EU-a da ne poduzimaju nikakve akcije protiv Grčke zbog neisplate duga. Napomenuo je da se više ne može pregovarati o produljenju programa, koji je već istekao. Sada se mogu samo otvoriti pregovori o novom programu, a za to je potrebna prethodna suglasnost euroskupine.

Grčka je u utorak zatražila zaključivanje sporazuma s Europskim stabilizacijskm mehanizmom (ESM), trajnim fondom za pomoć zemljama eurozone u poteškoćama, u iznosu od oko 30 milijardi eura u sljedeće dvije godine te restrukturiranje svoga duga.

Kopirati
Drag cursor here to close