Američki izbori

Trump u predvorju Bijele kuće

Vijesti / Flash | 09. 11. 2016. u 07:08 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Republikanac Donald Trump došao je do predvorja Bijele kuće šokantnim pobjedama u najvažnijim neizvjesnim državama, Floridi, Ohiu i Sjevernoj Karolini i uzdrmao svjetska tržišta koja su očekivala pobjedu demokratske kandidatkinje Hillary Clinton.

Trump u ovom trenutku ima 244 od potrebnih 270 elektora za ulazak u Bijelu kuću. Hillary Clinton je u međuvremenu osvojila Nevadu i stala na 215.

Još se broje glasovi u Pennsylvaniji, Michiganu, Wisconsinu, Minnesoti, Arizoni, Maineu i New Hampshireu. Trump vodi u većini njih, a nisu mu sve potrebne za ukupnu pobjedu na izborima.

Američka televizija Fox već je proglasila Trumpovu pobjedu u Wisconsinu, ali zasad je jedini američki medij koji je to učinio.

Clinton je i sama oko tri ujutro priznala da je utrka neočekivano tijesna i da se ne odvija dobro, suprotno većini anketa uoči izbora.



"Što god se dogodilo večeras, hvala vam za sve", napisala je na Twitteru.

Na snimkama iz njezina stožera vide se razočarana i vrlo iznenađena lica. Suprotno tome, u samo tri kilometra udaljenom njujorškom stožeru Donalda Trumpa zavladalo je pozitivno iznenađenje i euforija.

Kako su rasli izgledi Donalda Trumpa za pobjedu, tako su stizale vijesti o padovima vrijednosti na azijskim, američkim i meksičkim burzama, prenosi Hina.

Republikanci 'zadržali' Predstavnički dom, a Senat - neizvjestan

Republikanci su na izborima uspjeli zadržati kontrolu nad Predstavničkim domom Kongresa, javile su američke tv postaje na temelju prvih rezultata u državama u kojima su zatvorena birališta. Mreže CNN, ABC i NBC projeciraju da će republikanci osvojiti 235 od 435. To znači da su demokrati osvojili 12 mandata više nego u postojećem sazivu, ali još uvijek premalo da bi stekli kontrolu nad Predstavničkim domom.

Mnogo je neizvjesnije na izborima za Senat, koji će dobiti trećinu novih zastupnika i u kojem republikanci također imaju većinu (54 od 100 senatora). Demokrati trebaju preoteti pet mandata kako bi stekli većinu u tom domu, a zasad su dobili samo jedan.

Kopirati
Drag cursor here to close