Ne želi novinare

Trump se sastao s Obamom, određenim novinarima zabranjeno praćenje susreta

Vijesti / Flash | 10. 11. 2016. u 17:36 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Novoizabrani američki predsjednik Donald Trump stigao je u četvrtak na Južni travnjak Bijele kuće na razgovore s odlazećim predsjednikom Barackom Obamom o tranziciji vlasti, priopćili su dužnosnici Bijele kuće.

Njih dvojica održali su sastanak iza zatvorenih vrata, u Ovalnom uredu.

Trump bi se tijekom dana također trebao sastati s republikanskim kongresnim čelnicima, dok bi se novoizabrani potpredsjednik Mike Pence trebao sastati sa svojim prethodnikom Joe Bidenom.

Obama je u srijedu obećao "bezbolnu" tranzticiju između dvojice predsjedenika, usprkos njihovim "značajnim razlikama".

Trump će položiti zakletvu 20. siječnja kako bi preuzeo čelništvo nad vladom od Barcka Obame, koji je dovršio ustavom limitirani drugi četverogodišnji predsjednički mandat, prenosi dpa.

Odbio novinare

Novoizabrani američki predsjednik Donald Trump odbio je dopustiti novinarima da putuju s njim kako bi pratili njegov prvi susret s odlazećim predsjednikom Barackom Obamom.

Tim potezom je prekršen protokol koji ima za cilj osiguirati da javnost s pažnjom prati čelnika zemlje.

Trump je otputovao iz New Yorka u Washington svojim privatnim avionom bez takozvanog "novinarskog poola", kao i fotoreportera i kamermana koji putuju s predsjednicima i tek izabranim čelnicima..

Medijske kuće tjednima su pokušavale da koordiniraju pool novinara koji bi putovao s Trumpom odmah nakon izbornog dana, ukoliko pobjedi na izborima. Njegov predizborni stožer nije, međutim, sarađivao, a njegovi visoki savjetnici u srijedu su odbili da raspravljaju o bilo kakvim aranžmanima te vrste, prenosi Associated Press.

Trump pozvao Theresu May u posjetu  Washingtonu "što je ranije moguće"

Novoizabrani američki predsjednik Donald Trump u četvrtak je pozvao britansku premijerku Theresu May da ga posjeti "što je skorije moguće" u njihovom razgovoru nakon izbora, priopćio je Downing Street.

Dvoje čelnika potvrdilo je "veoma posebne veze" između njihove dvije zemlje, dok je May istaknula "dugačku povijest zajedničkih vrijednosti" i njihovo zajedništvo "onda kada je najpotrebnije", priopćio je njen ured.

Čestitajuući Trumpu na šokantnoj pobjedi na izborima održanim u utorak, konzervativna britanska čelnica naglasila je kako želi jačanje trgovine i ulaganja sa Sjedinjenim Državama nakon što Britanija napusti Europsku uniju.

Trump, čija je majka Škotlanđanka i ima dva završena tečaja golfa u Škotskoj, naglasio je bliske osobne veze s Ujedinjenim Kraljevstvom i "toplinu" Britanije, rekavši da je to "veoma, veoma posebno mjesto za mene i za moju zemlju", prenosi AFP.

Kopirati
Drag cursor here to close