Maloljetnici

Trojica nestalih Afganistanaca iz Splita se zaputila prema Francuskoj?

Vijesti / Flash | 26. 07. 2016. u 16:05 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Splitska policija još traga za trojicom maloljetnih Afganistanaca, braćom Umidom (12), Hamedom (14) i Hadijem (17) Rezepur, koji su prije punih pet dana nestali iz jedne socijalne ustanove u Splitu.

Ondje su bili smješteni nakon što su prije nekoliko mjeseci u blizini Trilja uhvaćeni pri ilegalnom prelasku granice, a potom su podnijeli zahtjev za azilom u Hrvatskoj koji je formalno još uvijek u fazi rješavanja, piše Tportal.

Fotografije nestalih Afganistanaca objavljene su na stranici nestali.hr, a iz Policijske uprave splitsko-dalmatinske doznajemo da 'ništa ne upućuje na to da im se nešto dogodilo'.

''Samovoljno su se udaljili s adrese na kojoj su bili smješteni, raspisana je potraga i poduzimamo sve kako bismo ih pronašli'', kažu za Tportal iz splitske policije. Objašnjavaju da dječaci nisu bili smješteni prisilno već im je kao pripadnicima ranjive skupine osiguran smještaj za vrijeme trajanja postupka odlučivanja o azilu.

Ravnateljica Centra za socijalnu skrb u Splitu Tatjana Vukman objašnjava da je braći iz Afganistana bio dodijeljen i poseban skrbnik koji je odrađivao sve za njih bitne radnje.

''Djeca su bila zadovoljna smještajem i dobro adaptirana, učila su hrvatski, čak je za dvojicu najmlađih bilo dogovoreno da od jeseni krenu u školu na Brdima'',otkriva Vukman. Centar za socijalnu skrb, kaže, u stalnom je kontaktu s policijom, Ministarstvom i UNHCR-om koji pokušavaju ući u trag nestaloj trojici.

Kako Tportal doznaje, moguće je da braća Rezepur pokušavaju doći do Francuske: ondje, naime, živi njihova rodbina kojoj su se željeli pridružiti. Tijekom postupka rođaci iz Francuske izrazili su spremnost za davanje podrške, ali ne i za preuzimanje potpune skrbi nad mladim Afganistancima.

Inače, prije dva dana i iz zagrebačkog hotela Porin udaljila su se dvojica maloljetnika, također iz Afganistana, no dan kasnije su se vratili pa je obustavljena već pokrenuta policijska potraga.

Kopirati
Drag cursor here to close