Ratni zločin

Trojica bivših pripadnika HVO optužena za ratne zločine u Livnu

Vijesti / Flash | 02. 04. 2015. u 12:01 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine objavilo je u četvrtak kako je podignulo optužnicu protiv trojice bivših pripadnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO) tereteći ih da su počinili ratne zločine nad civilima srpske nacionalnosti na području Livna.

Kako se navodi u priopćenju bosanskohercegovačkog državnog odvjetništva, optužnica je podignuta protiv Zdenka Andabaka (47) iz Livna, Muamira Jašarevića (47) iz Bihaća i Seada Velagića (49) iz Sarajeva.

U optuženici stoji kako su oni u okviru širokog i sistematičnog napada HVO usmjerenog protiv civilnog stanovništva srpske nacionalnosti općine Livno u razdoblju od travnja 1992. do srpnja 1993. godine u svojstvu zapovjednika i pripadnika Vojne policije HVO-a protuzakonito lišavali slobode srpske civile i držali ih u zatvorene u nečovječnim uvjetima.

Optuženi su za mučenje tih zatočenika te za ubojstvo njih šesnaest.

U optužnici stoji kako je 1992. i 1993. godine na području Livna HVO zatočio više od 300 srpskih civila. Oni su protuzakonito držani u improviziranom zatvoru smještenom u nekadašnjoj osnovnoj školi "Ivan Goran Kovačić".

"Ovaj je objekt imao sva obilježja logora u kojemu su zatočenici, među kojima su bili muškarci i manji broj žena, višestruko zlostavljani, mučeni i premlaćivani. Od posljedica zlostavljanja podlegle su tri žrtve, dok je trinaest zatočenih civila odvedeno iz logora i ubijeno, a njihova tijela su pronađena zapaljena na lokalitetima oko Livna", precizirano je u optužnici.

Navodi se i kako je zbog tih zločina veliki broj srpskih stanovnika livanjske općine nikada nije vratio u prijeratne domove.

Tužiteljstvo BiH uz optužnicu je predložilo ispitivanje više od 80 svjedoka, među kojima i veliki broj oštećenih žrtava.

Optužnicu treba potvrditi Sud BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close