Primirje se kriši

Troje vojnika poginulo na istoku Ukrajine usprkos primirju

Vijesti / Flash | 01. 05. 2016. u 22:10 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ukrajinski vojnik i dvojica proruskih separatista poginuli su u zadnja 24 sata na istoku Ukrajine, izvijestile su sukobljene strane, usprkos primirju proglašenom u prigodi pravoslavnog Uskrsa.

"U granatiranju ukrajinskih postrojba, dvojica vojnika su poginula u uskrsnoj noći", rekao je glasnogovornik pobunjenika Eduard Basurin.

Usto je optužio ukrajinsku vojsku da je 160 puta gađala područja u rukama separatista, napose predgrađa Donecka, glavnog grada koji kontroliraju pobunjenici.

Glasnogovornik ukrajinske vojske Oleksandr Motuzjanik rekao je pak da je jedan vojnik poginuo blizu sela Svitlodarska, u okolici Donecka.

Još sedmorica su ranjena blizu Mariupolja, velikog grada na istoku pod kontrolom kijevskih vlasti, dodao je, optuživši pobunjenike da su gađali ukrajinske snage, napose iz minobacača.

Još u subotu je ukrajinska vojska izvijestila o pogibiji dvojice svojih vojnika u sukobu s pobunjenicima na istoku.

Izgredi se događaju pošto su u petak Ukrajina i proruski pobunjenici proglasili primirje nakon pregovora organiziranih u Minsku pod okriljem Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OESS).

Primirje je stupilo na snagu u petak u ponoć u pobunjeničkim uporištima Luhansku i Donecku u prigodi pravoslavnog Uskrsa ovog vikenda i treba se nastaviti do proslave obljetnice pobjede nad nacističkom Njemačkom 9. svibnja.

Kopirati
Drag cursor here to close