Pregrupiranje

Trodnevno primirje u Gazi

Vijesti / Svijet | 01. 08. 2014. u 06:34 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Trodnevno primirje između Izraela i palestinskih militantnih skupina u Pojasu Gaze stupilo je na snagu u petak u osam sati po lokalnom vremenu. Ovo primirje dosad je najambiciozniji pokušaj okončanja više od tri tjedna sukoba. Objavljeno je u zajedničkoj izjavi američkog državnog tajnika Johna Kerryja i glavnog tajnika UN-a Ban Ki-moona.

Milijun i osamsto tisuća stanovnika palestinske enklave u Gazi, od čega su polovica maloljetnici, u iduća tri dana dobit će hunamitarnu pomoć koja im je prijeko potrebna i moći će pokopati mrtve, pokupiti ranjene te obnoviti zalihe hrane.

U međuvremenu će izaslanstva Izraela i Palestinaca otputovati u Kairo na odvojene pregovore, koji bi mogli početi već u petak, kako bi postigli trajnije primirje, navodi se u izjavi. U palestinskom izaslanstvu bit će predstavnici Hamasa, Fataha, Islamskog Džihada i niza manjih frakcija, rekli su palestinski dužnosnici.

Izrael je tijekom noći nastavio napade posebno na jug Gaze, gdje je u zračnom napadu na grad Han Junes ubijeno 14 Palestinaca, objavile su palestinske spasilačke službe. Izraelska ofenziva na pojas Gaze počela je 8. srpnja.

Prema palestinskim izvorima, od tada je u Gazi poginulo 1.427 Palestinaca, većinom civila, a gotovo 7.000 je ranjeno. Izrael je pak izgubio 56 vojnika, a oko 400 ih je ranjeno.

Sjedinjene Države potvrdile su da su nastavile opsrkbljivati Izrael streljivom samo nekoliko sati nakon što su oštro osudile izraelski napad na UN-ovu školu u Gazi.

Izraelska vojska zatražila je ponovnu opskrbu 20. srpnja kako bi popunila smanjene zalihe, objavio je Pentagon. Američko ministarstvo obrane odobrilo je prodaju tri dana poslije. 

Sjedinjene Države obvezale su se jamčiti sigurnost Izraela i ključno je za nacionalne američke interese pomagati Izraelu razvijati i održavati kapacitete samoobrane snažnima, izjavio je John Kirby, glasnogovornik Pentagona.
Kopirati
Drag cursor here to close