Tužiteljstvo

Tri osobe optužene za genocid

Vijesti / Flash | 20. 11. 2014. u 11:31 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Tužitelj Posebnog odjela za ratne zločine Tužiteljstva BiH, podigao je optužnicu protiv tri osobe zbog kaznenog djela genocida.

Podignuta je optužnica protiv Dragomira Vasića, zvanog ''Vaske'' rođenog 30. listopada 1960. godine u Tuzli, Danila Zoljića, zvanog ''Dačo'', rođenog 29. kolovoza 1958. godine u Kalesiji i Radomira Pantića rođenog 6. siječnja 1964. godine u Vlasenici.

Optuženi se terete da su, kao visoki dužnosnici policijskih struktura RS-a, odnosno optuženi Vasić kao komandant Štaba policijskih snaga Zvornik i načelnik CJS Zvornik, optuženi Zoljić, kao zapovjednik Posebnih jedinica policije (PJP) CJS Zvornik i optuženi Pantić kao zapovjednik Prve čete PJB CJS Zvornik, optuženi Vasić sudjelovao u udruženom zločinačkom poduhvatu, a optuženi Zoljić i Pantić pomagali i podržavali počinjenje genocida u okviru kojeg je izvršeno prisilno preseljenje oko 40.000 osoba, uglavnom žena, djece i staraca bošnjačke nacionalnosti kao i pogubljenja i masovne egzekucije oko 8.000 muškaraca i dječaka bošnjačke nacionalnosti, sa područja Zaštićene zone Srebrenica, čime su počinili kazneno djelo genocida iz članka 171. KZ BiH.

Optuženi se terete da su sudjelovali u planiranju i realiziranju genocida počinjenog u Srebrenici, na način da su osigurali i naredili korištenje ljudstva i tehnike policijskih snaga, za zarobljavanje i prisilno odvajanje bošnjačkih muškaraca i dječaka, nakon pada Srebrenice u srpnju 1995. godine, kao i zatočenje i držanje zarobljenika, te njihov transport na mjesta masovnih strijeljanja, kao i izvršenje egzekucija više hiljada žrtava bošnjačke nacionalnosti na lokalitetima Kozluk, Branjevo, Pilica i drugim mjestima.

Također, oni se terete i za zatrpavanja tijela žrtava u masovne grobnice, kao i kasnije iskopavanje tijela i premještanje u sekundarne masovne grobnice, kako bi se prikrilo izvršenje krivičnih djela.

Optuženi Vasić se tereti da je izvršio, a optuženi Zoljić i Pantić, pomogli i podržavali djelomično istrebljenje skupine Bošnjaka enklave Srebrenica, kao nacionalne, vjerske i etničke skupine, čime su počinili kazneno djelo- Genocid iz članka 171. točke a) i b), Kaznenog zakona BiH.

Optužnica je jedna od najopsežnijih u Tužiteljstvu BiH, kada je riječ o genocidu u Srebrenici, a uz optužnicu tužiteljstvo je predložilo ispitivanje 137 svjedoka, od čega više od 20 zaštićenih svjedoka, čijim iskazima će dokazivati krivnju optuženih, a uz optužnicu je priloženo više stotina materijalnih dokaza.

U okviru temeljite istrage u ovom predmetu, ostvarena je značajna suradnja s tužiteljstvom pri MKSJ.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH, priopćeno je iz Tužiteljstva BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close