Pojas Gaze

Tri kopnene brigade izraelske vojske u pripremi za moguću ofenzivu prema pojasu Gaze

Vijesti / Flash | 11. 07. 2014. u 14:57 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Stotinu ubijenih Palestinaca u četiri dana te 210 izraelskih zračnih napada na pojas Gaze i 194 palestinske rakete ispaljene na Izrael u posljednja 24 sata, ali i najava izraelske kopnene ofenzive, pokazuju da sukob eskalira prema otvorenom ratu, unatoč pozivima na mir koji stižu iz međunarodne zajednice.

Agencije javljaju da su u središtu pojasa Gaze ubijena dva Palestinca, čime je broj Palestinaca ubijenih od početka sukoba koji je izbio zbog ubojstva trojice mladih Izraelaca i jednog Palestinca narastao na 100.
Zastrašujući telefonski pozivi: 'Napustite dom, imate pet minuta do udara rakete'

Nakon šest palestinskih žrtava, među kojima i jedna žena, u petak ujutro u dvama napadima na Gazu, dvojica muškaraca ubijena su u izraelskom zračnom napadu na izbjeglički logor Burei. Treći muškarac koji je s njima bio u vozilu teško je ranjen, rekao je glasnogovornik hitne medicinske službe.

Izraelsko zrakoplovstvo izvelo je 210 zračnih napada u 24 sata na pojas Gaze na ciljeve islamističkog pokreta Hamas, koji upravlja Gazom, od čega je 50 napada izvedeno tijekom noći na petak, prenosi Hina.

Među ciljevima su bili lansirne rampe, tuneli, kontrolne točke i zapovjedni stožeri Hamasa te uredi njihove vlade, rekao je glasnogovornik izraelske vojske za agenciju AFP.

Agencija javlja, pozivajući se na svojeg fotografa, da je zapaljeno nekoliko brodova u luci Gaza, među kojima i 'Gaza Ark', veliki ribarski brod međunarodne propalestinske organizacije koji je pokušao razbiti pomorsku blokadu pod kojom Izrael drži Palestince.

U istome vremenskom razdoblju od 24 sata, prenosi dalje francuska agencija, Palestinci su ispalili 194 rakete iz Gaze na jug Izraela, od kojih je 43 uništio izraelski proturaketni obrambeni sustav Čelična kupola.

AFP dodaje da je jedna palestinska raketa eksplodirala na benzinskoj postaji u gradu Ashdodu na jugu, tridesetak kilometara sjeverno od pojasa Gaze. Raketa je izazvala eksplozije goriva na toj postaji, pri čemu su ranjene tri osobe.

U proteklih 24 sata u izraelskim je napadima uništena 21 kuća ili zgrada koje pripadaju istaknutim Hamasovim članovima.

Da se sukob kreće prema novoj, oštrijoj fazi pokazuju pripreme izraelske vojske za kopnenu operaciju. Njemačka agencija dpa prenosi da je Izrael u pripremi moguće kopnene ofenzive prema pojasu Gaze pomaknuo tri kopnene brigade, kojima bi se idućih dana mogle pridružiti još jedna do dvije brigade, rekao je izraelski vojni glasnogovornik Peter Lerner.

Izraelska vojska objavila je da je mobilizirala 33.000 pripadnika pričuvnog sastava kako bi zamijenili vojnike raspoređene na sjeveru i u središtu Izraela koji će Izraelu trebati za operaciju u Gazi.

Oružano krilo islamističkog pokreta Hamas objavilo je u petak priopćenje kojim upozorava aviokompanije da otkažu planirane letove jer kani raketirati zračnu luku Ben Gurion.

U priopćenju se navodi da je to odgovor izazvan izraelskim napadima na pojas Gaze te zato što se u zračnoj luci 'nalazi i izraelska vojna zračna baza'.

Skupina navodi da je već ispalila rakete na zračnu luku u petak, no kako one nisu precizne, ne zna se kamo su pale jer je 'Ben Gurion', glavni ulaz za međunarodne letove u Izrael, dobro zaštićen obrambenim proturaketnim sustavom.

Najveće neprijateljstvo Izraelaca i Palestinaca nakon osmodnevnog rata 2012. počelo je otmicom i prošlotjednim ubojstvom trojice izraelskih mladića na Zapadnoj obali te osvetničkim napadom židovskih ekstremista na palestinskog tinejdžera kojeg su živog spalili u istočnom Jeruzalemu.

Dok sukob postaje sve krvaviji, međunarodna zajednica poziva na mir. U petak je Egipat osudio izraelsku politiku 'kolektivnog kažnjavanja' Gaze za terorističke napade i pozvao međunarodnu zajednicu da hitno okonča sukob.

"Egipat odbija neodgovornu eskalaciju nasilja Izraela", objavilo je egipatsko ministarstvo vanjskih poslova i dodalo da je to "nastavak represivne politike kolektivnog kažnjavanja" koju provodi hebrejska država.

Egipatski MVP je pozvao Izrael i Hamas da poštuju primirje sklopljeno 2012. uz egipatsko posredovanje.

Turski premijer Recep Tayyip Erdogan poručio je u petak da izraelsko bombardiranje Gaze blokira napore što ih Turska i Izrael ulažu da poprave bilateralne odnose, narušene 2010. izraelskim napadom na turski brod koji je pokušao probiti izraelsku blokadu palestinskog teritorija.

'Ne možemo normalizirati odnose. Najprije mora prestati nasilje. Sve dok se to ne dogodi, normalizacija odnosa između Turske i Izraela ne može se ostvariti', rekao je Erdogan u turskome gradu Yozgatu.

Turska je nekad bila jedan od najbližih saveznika Izraela, no odnosi su se strmoglavili posljednjih godina nakon što si izraelski specijalci napali brod Mavi Marmara, koji je pokušavao probiti izraelsku blokadu Gaze.
U tom je napadu ubijeno deset ljudi, većinom turskih državljana. Napori za poboljšanje odnosa intenzivirali su se posljednjih mjeseci, pošto se izraelski premijer Benjamin Netanyahu ispričao Turskoj za taj napad iz 2010. i obećao isplatiti odštetu.

Kopirati
Drag cursor here to close