No ne i smještaj

Trebinje spremno pružiti izbjeglicama hranu i medicinsku pomoć

Vijesti / Flash | 18. 09. 2015. u 20:36 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ulazak izbjeglica u BiH moguć je i na jugu zemlje gdje bi izbjeglice išle preko Crne Gore i oko Trebinja ulazile u BiH.

U slučaju priliva sirijskih izbjeglica, iz Gradske uprave Trebinje ističu da će ih uz pomoć Vlade RS-a i Vijeća ministara BiH spremno dočekati sa dovoljno hrane i mobilnih medicinskih ekipa koje će im pružiti pomoć. No smještajnih kapaciteta u ovom gradu za njih nema, prenosi N1.

''Mi nemamo velike kapacitete, bivše vojarne kao neperspektivna vojna imovina pretvorene su u fakultete, domove učenika i studenata, ali ćemo se svakako ponašati u skladu sa europskom pozitivnom praksom i zakonima i pružiti imigrantima pomoć koja je moguća'', kazao je Slavko Vučurević, gradonačelnik Trebinja.

Inače, Bosna i Hercegovina ima plan da imigrante, ako masovnije pristignu u bh gradove, smjesti u vojarne, što je danas i najavljeno kada su u pitanju Bijelina i Brčko.

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak ističe da će BiH primiti izbjeglice.

''BiH će sigurno dati svoj doprinos jedne solidarnosti i koliko budemo mogli u političkom smislu generalno da se zaustave, odnosno stabiluziraju prilike u prostorima odakle ti ljudi bježe, jer nitko od njih ne dolazi iz hira ili što nemaju što raditi kod kuće, nego zato što imaju jako tešku situaciju kod kuće'', dodao je Crnadak.



I građani Trebinja su spremni pomoći. Kažu da su izbjeglice u ovaj grad dobrodošle!

“Kad dođu, dobrodošli su”, “Mislim da bi ih prihvatili u svakom slučaju”, i “Pa kao i ovi ostali trebamo učiniti, to su nevoljnici i trebamo im pomoći”, su samo neki od komentara građana Trebinja, javlja N1.

Treba napomenuti kako su skromni kapaciteti Crvenog križa u BiH, koji priznaje kako su zalihe minorne te da imaju nekoliko šatora i nešto hrane. To, kažu, nije ništa za priliv izbjeglih koji se očekuje.

Ne treba zaboraviti da je cilj izbjeglica zapadna Europa. U BiH, ako i do nje dođu, ne namjeravaju se zadržavati.

Kopirati
Drag cursor here to close